VIDEO INTERVIU Ministrul adjunct de Externe al Ucrainei: Argumentul puterii este singurul pe care Rusia îl pricepe. Putin, un huligan

171
5 minute de lectură

Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie cel puțin menținute, dar dacă comunitatea internațională vrea rezultate mai rapide, atunci vor trebui sporte sancțiunile, consideră ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Yehor Bojok.

Într-o declarație făcută pentru Reporter Global și G4Media, la Kiev, oficialul admite însă că distrugerea economiei rusești nu este în beneficiul nimănui, căci un asemenea scenariu ar deveni o nouă amenințare pentru Europa.

Pentru Europa și lumea civilizată, precizează Yehor Bojok, care subliniază că actuala politică a Rusiei nu este un act izolat, precum un război doar împotriva Ucrainei, ci un demers subversiv care vizează fundamentele unui întreg mod de viață – european și de peste Atlantic.

Principalele declarații ale ministrului adjunct de Externe al Ucrainei, Yehor Bojok:

  • Particularitatea sau ciudățenia sau elementul hibrid al Memorandumului de la Budapesta este că Federația Rusă e parte acestuia și este obligată să garanteze securitatea și stabilitatea Ucrainei, și inviolabilitatea granițelor sale. Ce avem acum? Violarea completă de către Federația Rusă a principiilor Memorandumului de la Budapesta. Dar au încercat să prezinte asta spunând că (el prevedea că) Federația Rusă nu va începe o ofensivă directă împotriva Ucrainei și chiar pretind că nu au demarat o ofensivă directă.
  • Acțiunile Rusiei au deschis o Cutie a Pandorei. Dacă încetăm să mai avem încredere unii în alții, unde vom ajunge?
  • Memorandumul de la Budapesta este una. Dar mai sunt și deciziile curților internaționale, care sunt ignorate deschis de către Rusia.
  • Dacă o națiune pur și simplu ignoră toate acordurile sau statu quo-ul internațional și nu e pedepsită, alți se vor întreba cum le poate fi garantată securitatea.
  • Este de o importanță critică să facem Rusia să răspundă.
    Dacă nu există nicio voință din partea Rusiei – și nu există – de a plăti sau de a reveni la principiile acordurilor internaționale, unica posibilitate care rămâne este de a o forța.
  • Există două moduri de a o forța: unul tribal, foarte comun în Rusia, care presupune a-i forța cu forța, iar celălalt de a-i forța mai civilizat, prin mijloace pașnice, adică prin sancțiuni.
  • Dacă ai în vedere un scenariu de război sau un scenariu agresiv sau dacă încerci să te proiectezi ca o putere globală în plan militar, acest lucru te costă mult și trebuie să întreți acest arsenal uriaș. Uitați-vă la Rusia: este în Siria, în Libia, în Africa Centrală, în Ucraina. Rusia este peste tot sau cel puțin încearcă să fie peste tot. Mă îndoiesc că îi ajung banii să continue astfel pentru o perioadă lungă de timp.
  • Știm bine că deja a început să consume din rezerve.
  • Știm că tot mai multe voci din rândul cetățenilor ruși… sigur mașinăria opresivă îi ține pe toți încă în tăcere, dar totuși auzim tot mai multe voci… de exemplu, oamenii din Tiumen sau de prin estul îndepărtat rusesc… ei nu înțeleg de ce pensiile lor sunt înghețate pentru a hrăni, dacă pot spune așa, Crimeea, unde ei nu au fost niciodată și pe care abia o pot găsi pe hartă.
  • Ei nu pot înțelege de ce trebuie să sprijine Siria, ori Libia sau alte asemenea locuri cu pensiile lor. Iată deci cum lucrează sancțiunile economice.
  • Războiul acesta nu este numai al nostru. Ar trebui cu toții să înțelegem că nu este războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ci un atac al Federației Ruse împotriva întregii comunități civilizate, împotriva tuturor principiilor în virtutea cărora existăm.
  • Rusia aduce lumii noile principii și noua ideologie, Putinismul. Este incredibil.
  • Încearcă să impună această ideologie și în alte părți ale lumii.
  • Trebuie măcar să menținem sancțiunile. Dar întrebarea este: cât de rapid vom ajunge la rezultate?
  • Într-un fel trebuie să încercăm să nu afectăm sever economia Rusiei, întrucât nu este în interesul lumii să avem o Rusie distrusă complet – ar fi o altă amenințare.
  • Trebuie însă încercat să convingem Kremlinul să înțeleagă faptul că lumea nu îi acceptă modul în care se comportă. Însă asta nu funcționează.
  • Așadar, dacă menținem actualul stil, pe termen mediu Rusia va fi epuizată. Asta înseamnă că pe termen mediu Ucraina trebuie să continue să se apere în est, să continue să mențină apărarea și descurajarea la Marea Neagră și în alte zone și să contracareze acțiunile agresive ale Rusiei. Ok.
  • Dacă vrem rezultate mai rapide și să impunem Kremlinului să-și schimbe filosofia, trebuie să impunem mai multe sancțiuni.
  • Argumentul puterii este singurul pe care Rusia îl pricepe. Ei nu înleleg vorba bună, din nefericire, ci acțiunea. Și după cum v-am spus, există două tipuri de acțiuni: să te porți ca un huligan, ca Putin, sau ca o persoană civilizată.
[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele