VIDEO| Iohannis i-a decorat pe Ana Blandiana și Octav Bjoza: Vă chem să fiți alături de mine

124
5 minute de lectură
Sursa: presidency.ro

Urmăriți-ne și pe Facebook

Președintele Klaus Iohannis a decorat, sâmbătă, mai multe personalități care au avut un rol determinant în lupta împotriva comunismului, printre care Ana Blandiana și Octav Bjoza. ”Vă chem să fiți alături de mine în această revoluție pașnică a speranței”, a spus Iohannis.

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, președintele Asociației ”21 Decembrie 1989”, Traian Orban, președințele Asociației ”Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara”, Ana Blandiana, președintele fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, precum și președintele CNSAS, Constantin Buchet au fost decorați, sâmbătă, cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – ”Patrimoniul Cultural” în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat sâmbătă, la Palatul Cotroceni.

Sursa: Youtube/ Administrația Prezidențială

”Ziua de astăzi nu este una ca oricare alta. În urmă cu 30 de ani, valul revoluționar, pornit de la Timișoara, descătușa la București strigătul de libertate al românilor, înăbușit vreme de 45 de ani. Răspunsul la întrebarea de ce ne-am întâlnit noi, aici, la Palatul Cotroceni, tocmai în această zi a amintirii și a speranței, rezidă deopotrivă în semnificațiile zilei și în eforturile depuse de fiecare dintre dumneavoastră de a nu uita. Căci uitarea nu face casă bună cu speranța. A ne aminti este astăzi sinonim cu viața fiecăruia dintre noi și cu sănătatea societății noastre. O națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta, înainte de toate, trecutul”, a spus Klaus Iohannis la ceremonie.

El a reamintit că sâmbătă începe cel de-al doilea mandat președinte.

”Am ales, așadar, ca prima mea acțiune publică să fie această ceremonie de decorare, pentru a transmite un mesaj clar – și în următorii cinci ani voi continua să militez pentru prezervarea memoriei naționale, să onorez memoria victimelor totalitarismelor și sacrificiul eroilor români, să apăr valorile democratice și ale statului de drept. Viitorul democratic al României nu poate fi construit în absența unei asumări corecte a trecutului, care presupune, în primul rând, recunoașterea și condamnarea fermă a atacurilor sistematice din timpul regimului comunist la adresa democrației, a demnității umane, a drepturilor și libertăților fundamentale. Totodată, asumarea corectă a trecutului presupune și înfăptuirea dreptății și redarea adevărului românilor”, a mai spus șeful statului.

El a mai spus că persoanele decorate reprezintă un pas în recuperarea memoriei comunismului, cercetarea fenomenului totalitar, aflarea adevărului despre crimele petrecute în timpul dictaturii și în Decembrie 1989, onorarea victimelor comunismului și a eroilor Revoluției Române.

”Prin decorarea dumneavoastră, onorez astăzi, de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, în numele statului român, șansa unei societăți care nu își uită eroii și nu își abandonează idealurile. Existența entităților pe care le reprezentați se datorează atât nevoii uriașe de adevăr și dreptate din societatea românească, intoxicată, decenii la rând, cu propagandă și minciună, cât și libertății câștigate prin jertfa din Decembrie 1989. Dreptul de asociere, libertatea de exprimare, accesul liber la informație au fost dobândite prin sânge. În anii negri ai dictaturii comuniste, din prima și până în ultima zi a odiosului regim, au fost mutilate destine, au fost distruse familii, au fost torturați și uciși oameni nevinovați. Prin ceea ce faceți fiecare dintre dumneavoastră, țineți în viață amintirea lor”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, el le-a mai spus celor decorați că au creat o tradiție de a lupta pentru adevăr și dreptate cu arme pașnice.

”Prin activitatea remarcabilă, desfășurată în acord cu valorile democrației autentice, ați reușit să împiedicați încercările repetate de ștergere a urmelor abuzurilor și crimelor comunismului, să evitați minimalizarea sacrificiului acelor oameni care, de pe poziții democratice, s-au opus, cu toată forța, unui regim criminal și să opriți perpetuarea, după 1989, a uitării, banalizării sau trivializării sacrificiului lor incomensurabil. Ați fost nu doar stavilă în calea uitării acestui capitol dureros din istoria națională, ci și contribuitori la procesul de consolidare democratică a României, iar faptul că activitatea dumneavoastră este recunoscută la nivel național și internațional dovedește că ați reușit. Apreciez, în mod special, implicarea dumneavoastră activă în educarea tinerei generații.Vă îndemn, așadar, să contribuiți, la fel ca și până acum, la transformarea României într-un stat puternic și prosper. Cu alte cuvinte, vă chem să fiți alături de mine în această revoluție pașnică a speranței, care, sunt pe deplin încrezător, va reprezenta fundamentul României normale”, a conchis șeful statului.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele