VIDEO Muzeul ocupației – de la ororile Gestapo-ului, la „victoriile” KGB. Mărturia lui Dionisyi, un fost deținut încarcerat aici după Maidan

99
Foto: Pixabay
1 minut de lectură

În orașul Druzhkivka, regiunea Donețk, se va deschide un mic, dar impresionant muzeu al ocupației.

Este vorba de o clădire situată în apropierea Consiliului Local, în care vor fi conservate celulele în care, de-a lungul a peste șapte decenii, au fost încarcerați, maltratați și chiar uciși prizonierii a două poliții politice celebre. De fapt, sunt trei: Gestapo, KGB-ul din epoca sovietică și KGB „de rit nou” – în speță, FSB.

Acesta din urmă și-a lăsat amprenta în perioada recentă, imediat după izbucnirea războiului separatist din estul Ucrainei, în 2014.

Dionisyi are puțin peste 30 de ani și este unul dintre prizonierii aduși aici în urmă cu aproape cinci ani.

Aparent, Dionisyi nu a stat mult în celula din noul muzeu, doar două zile, dar… depinde, evident, cine trasează în astfel de situații axa temporală: deținutul sau spectatorul.

Corespondență din Ucraina

Laurențiu Mihu
Laurențiu Mihu are o experiență de 14 ani în presa centrală. A început în 2005 la Evenimentul zilei, unde a fost reporter special și apoi coordonator al secției Investigații. În perioada 2008-2015 a activat la România liberă, unde a fost redactor-șef adjunct. Din decembrie 2015 până în februarie 2019 a fost redactor-șef adjunct la site-ul Digi24.ro. A mai colaborat cu G4Media.ro, iar în prezent coordonează site-ul revistei Reporter Global, partener exclusiv The Economist în România. Laurențiu a acoperit preponderent teme de politică internă și externă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele