VIDEO Ordonanța Militară 3: Carantină generalizată în România, începând de miercuri

148
6 minute de lectură

Ministrul Afacerilor Interne a susținut o declarație de presă la sediul ministerului, împreună cu Secretarii de Stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, pentru a anunța măsuri ce vor fi luate în cadrul ordonanței militare 3.

Marcel Vela a anunțat că persoanele cu vârsta de peste 65 vor putea părăsi locuințele în intervalul orar 11:00-13:00, pentru următoarele motivele: asistență medicală, din motive justificate, îngrijirea persoanelor vulnerabile, deplasări scurte legate de activitatea fizică individuală, nevoile animalelor de companie.

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Marţi, 24 martie 2020

Totodată, ministrul a anunțat că toate persoanele care vor veni în țară vor intra în carantină timp de 14 zile.

Toate zborurile înspre și dinspre Franța și Germania vor fi suspendate pentru o perioadă de 14 zile, începând de miercuri, 25 martie.

De asemenea, armata va asigura personal și mijloace pentru suplimentarea forțelor de la frontiere și a celor de menținere a ordinii publice.

  • Art. 5: Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România
  • Art. 6: Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost
  • Art. 7: Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți
  • Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială
  • Art. 8: Se suspendă toate zborurile spre / dinspre Franța și Germania pentru 14 zile. Nu se aplică zborurilor de urgență, de stat, tehnice, necomerciale. Se aplică de la ora 23, de mâine, 25 martie
  • Art. 9: Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție.
  • Art. 10: MApN asigură a. Preluarea în pază a unor obiective, b. Personal și mijloace logistice pentru ordone publică, c. Sprijinirea Poliției de Frontieră
  • 11. Instituțiile de siguranță națională vor proiecta aplicații software pentru a comunica în timp real cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu
  • 12. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-o perioadă de 90 de zile după expirarea stării de urgență
  • 13. Suspendarea temporară a activității în mall-uri nu se aplică vânzării produselor electrice și electrocasnice de către operatorii care asigură și livrarea la domiciliu, cât și vânzării de optică medicală

Principalele declarații:

„ În decurs de numai o zi, 186 de persoane au fost infectate în țară, doar într-o zi. Am luat măsuri pe care le-am anunțat deja gradul, prin primele două ordonanțe militare. Ne aflăm și noi, cei de la pupitru, în situația de a nu ne fi văzut cele mai dragi ființe de câteva zile. Ieșirea cu bine din criză depinde de noi toți.

Sănătatea noastră depinde de responsabilitatea noastră și de restricțiile care intră mâine în vigoare.

Noaptea trecută, începând cu 22, poliția și jandarmeria au desfășurat cea mai amplă operațiune de după 1990.

Numărul mare de persoane sancționate de ei ne arată că: forțele de ordine își fac bine treaba, lucru îmbucurător. Al doilea lucru: sunt încă foarte mulți români care nu-și dau seama de pericolele la care se expun pe ei și pe cei nevinovați. De aceea am emis ordonanța militară 3.

Se interzice circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu excepțiile: deplasarea în scop de serviciu. Am prevăzut chiar și locurile. Deplasarea pentru asigurarea bunurilor necesare hranei, deplasarea pentru cazuri medicale care nu pot fi amânate, îngrijirea altor persoane vulnerabile, deplasările în apropierea locuinței, dar nu activități sportive în echipă, deplasarea pentru donarea de sânge, deplasarea în scop de voluntariat, deplasarea pentru comercializarea produselor agricole.

Deplasarea persoanelor de peste 65 de ani se va face între ora 11-13, pentru motivele: asistență medicală, din motive justificate, îngrijirea persoanelor vulnerabile, deplasări scurte legate de activitatea fizică individuală, nevoile animalelor de companie.

Deplasarea persoanelor de la art. 2 e permisă și în afara intervalului, dacă se face în interes profesional sau scop agricol. Pentru verificarea motivului deplasării, se prezintă adeverința dată de angajator, legitimația de serviciu.

Restul categoriilor de lucrători prezintă declarația pe propria răspundere, completată în prealabil. Am introdus un aliniat aici, prin care am prevăzut că adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin telefon, tabletă sau alt dispozitiv electronic. Măsura se aplică mâine, de la 12.

Se instituie izolarea sau carantinarea pentru toate persoanele care intră în țară.

Autoritățile locale identifică persoanele fără adăpost și le îngrijesc.

Instituțiile publice și magazinele au obligația de a delimita spațiile pentru respectarea distanței minime de un metru. Piețele agroalimentare trebuie să organizeze activitatea, pentru ca între comercianți și cumpărători să existe distanță. Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecție.

Se suspendă toate zborurile spre Franța și Germania și retur, pentru 14 zile. Nu se aplică pentru zborurile de stat, pentru marfă, tehnice necomerciale, umanitare. Se aplică de mâine, ora 23.

Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zone roșii și galbene dacă nu au echipament de protecție sau dacă nu s-a realizat carantinarea de 14 zile. Se aplică și pentru porturile de pe Dunărea Maritimă.

MApN asigură: plasarea în pază a obiectivelor păzite de jandarmerie, personal și mijloace pentru sprijinirea activităților poliției de frontieră.

Vor fi proiectate căi de comunicare cu persoanele aflate în carantină.

Documentele care expiră în perioada stării de urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la expirarea stării de urgență.

Activități permise în centre comerciale: vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii care asigură livrare, cât și vânzarea produselor de optică medicală.”

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele