Semnal de alarmă: Radiaţiile unui submarin sovietic din Marea Barents depăşesc de 100.000 de ori nivelul admis

185
2 minute de lectură

Cercetătorii norvegieni și ruși au depistat niveluri de radiații de 100.000 de ori de mai mari decât nivelul admis în apropierea unui submarin sovietic scufundat în urmă cu treizeci de ani în Marea Barents, transmite The Moscow Times.

Potritiv televiziunii norvegiene TV2, este vorba despre epava submarinului nuclear „Komsomoleț”, care zace din 1989 pe fundul Mării Barents, considerată una dintre cele mai mari zone maritime de pescuit la nivel mondial.

Echipa de cercetători desfăşura o misiune de rutină, de supraveghere şi monitorizare a submarinului, atunci când una dintre mostrele prelevate a afişat un rezultat pozitiv pentru niveluri ridicate de radioactivitate, relatează Mediafax.

Epava se află la o adâncime de aproape 1.700 de metri.

„Rezultatele sunt preliminare. Vom examina cu minuțiozitate mostrele când ne vom întoarce din larg”, a declarat Hilde Elise Heldal, de la Institutul Norvegian de Cercetare Marină.

Submarinul rus s-a scufundat pe 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu izbucnit în sala motoarelor. Dintre cei 69 de membri aflaţi la bordul submarinului, 42 dintre aceştia au murit, restul fiind salvaţi de pescari norvegieni, după mai multe ore petrecute în apele îngheţate. Incidentul se numără printre cele mai mari tragedii din istoria navală a Uniunii Sovietice.

Măsurătorile efectuate de cercetători vin și în contextul recentului incendiu declanșat la bordul submarinului rusesc cu propulsie nucleară în apropierea de Marea Barents, incident soldat cu moartea a 14 ofiţeri de marină de grad superior.

Responsabilii ruşi au fost acuzaţi că încearcă să ascundă detaliile complete asupra incidentului în care a fost implicată această navă top secret. După trei zile de la incident, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut doar că la bordul submarinului se afla un reactor nuclear.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele