De 25 de ani, Aleksandr Lukașenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”, ocupă fotoliul de președinte al Belarusului. Iar controversele în care a fost implicat în toată această perioadă sunt pe măsura longevității sale la manetele statului.
Europa Liberă a realizat o compilație video a unora dintre declarațiile care i-au adus, în unele situații, liderului de la Minsk rolul unui „scandalagiu” în relațiile internaționale, iar în altele, imaginea unui autocrat oriental care și-a făcut o tehnică de PR din generarea de scandaluri publice.
„Femeia a înlocuit bărbatul cu femeia”
În 2012, Lukașenko spunea despre lesbianism, atacând comunitatea LGBT: „Femeia a înlocuit bărbatul cu femeia. Este vina noastră. De ce? Fiindcă se pare că suntem insuficienți ca bărbați pentru anumite femei. Așa că au început să caute în altă parte ceva ce se presupunea că ar trebui să existe în noi, bărbații. Au început să caute acest lucru în femei”.
Tot în 2012, președintele Belarsului a avut și un clinci, pe subiectul orientării sexuale, cu ministrul german de Externe de la acea vreme, Guido Westerwelle, care și-a admis public homosexualitatea. Oficialul german îl acuzase pe Aleksandr Lukașenko de „apucături dictatoriale”. Replica liderului de la Minsk: „Mai bine să fii dictator decât gay”.
Elogiu adus lui Hitler
Într-un interviu oferit unei televiziuni din Rusia în anii 1990, Lukașenko elogia Germania nazistă: „Germania a fost înviată din ruine datorită unei autorități ferme; și nu tot ce are legătură cu acea figură cunoscută, Adolf Hitler, a fost rău. Ordinea germană a evoluat de-a lungul secolelor, iar sub comanda lui Hitler a atins paroxismul”.
În 2007, Israelul l-a acuzat de antisemitism după o declarație la un eveniment public din orașul Bobruinsk: „Acesta a fost fondat ca fiind un oraș evreiesc. Și știți cum tratează evreii locurile în care trăiesc. Uitați-vă la Israel… Nu prea au grijă de țară”.
Hârtia igienică din salam
Nici Rusia, partenera istorică a Belarusului, nu a scăpat de tirul verbal al lui Aleksandr Lukașenko. În 2014, președintele belarus se plângea de standardele de calitate ale alimentelor rusești. Lukaşenko se declara mândru că în salamul produs în Belarus sa nu există hârtie igienică, apreciind că acesta este un lucru care face produsele belaruse mai bune decât cele ruseşti.
Din imaginea de șef de stat „exotic” a lui Aleksandr Lukașenko nu pot lipsi paradele militare și, bineînțeles, prietenia cu Steven Seagal, actorul american care și-a asociat numele cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.