Viktor Orban taie jumătate din banii partidelor și anunță măsuri de relansare a economiei

5875
3 minute de lectură

Partidele politice din Ungaria vor pierde jumătate din finanţarea de la buget și se vor aplica noi taxe la bănci și companii multinaționale pentru a creşte veniturile necesare pentru combaterea pandemiei de coronavirus, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.

Şeful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, a declarat, sâmbătă, că din reducerea finanțării partidelor se vor face economii la buget de 3,5 milioane de dolari.

Povara fiscală asupra băncilor va fi majorată, ceea ce va genera alte 163 milioane de dolari. Reintroducerea unei taxe care se aplică companiilor multinaţionale din sectorul distribuţiei va aduce bigetului de stat 106 milioane de dolari. O altă măsură presupune transferul de la bugetele locale la bugetul central a taxei pe autovehicule, ceea ce înseamnă încă 100 milioane de dolari.

Şeful de cabinet a anunțat că premierul Viktor Orban va prezenta luni un pachet de măsuri în valoare de 30 de miliarde de dolari destinat relansării economiei. Banca Naţională a Ungariei (NBH) va anunţa şi ea un set de măsuri la şedinţa sa de politică monetară care va avea loc marţi.
Premierul Viktor Orban este criticat că pentru măsurile speciale adoptate pentru a face faţă crizei coronavirusului. Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care pemite Executivului să guverneze prin ordonanțe, unele fără a necesita avizul Legislativului.

Viktor Orban a fost aspru criticat de conducerea Uniunii Europene pentru aceste măsuri catalogate drept autoritare.

Sâmbătă, în Ungaria au sosit, pe cale aeriană, din China, aproximativ 4 milioane de măşti, peste 400 000 de costume de protecţie, 100 000 de ochelari de protecţie, 30 000 de perechi de mănuşi şi peste 6 000 de viziere. Anunţul a fost făcut sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook a ministrului ungar de externe şi al comerţului exterior, scrie agenția ungară de presă MTI.

Péter Szijjártó a anunțat că s-au adus și 400 000 de unităţi din medicamentul care a fost dezvoltat şi testat în China, şi a căror utilizare este, în baza cercetărilor internaţionale efectuate, una cu rezultate promiţătoare în tratamentul pacienţilor infectaţi cu coronavirus.

China a trimis acest medicament doar în patru ţări din lume, dintre care una este Ungaria, a accentuat şeful diplomaţiei ungare, adăugând că echipamentele de protecţie primite sâmbătă sunt suficiente pentru îngrijirea a 10 000 de pacienţi.

Potrivit informaţiilor disponibile pe pagina koronavirus.gov.hu, în Ungaria sunt infectate cu noul coronavirus 678 de persoane, s-au vindecat 58 și 32 au murit. 11 399 de persoane se află în carantină instituţionalizată, la domiciliu. Până în prezent au fost efectuate 19 424 de testări.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele