Violențe la Hong Kong cu ocazia aniversării fondării Republicii Populare Chineze

13
2 minute de lectură

Manifestanții prodemocrație au început să se strângă pentru noi acțiuni de protest în centrul orașului Hong Kong, în contextul în care se împlinesc 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, relatează presa locală, precizând că deja au izbucnit confruntări între poliție și demonstranți, informează MEDIAFAX.

În zona Wong Tai Sin, forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care blocau străzile. Unii demonstranți au aruncat cu bucăți de pavaj într-un vehicul al poliției.

De asemenea, presa locală, citată de postul BBC, a relatat că s-au înregistrat cazuri de atacuri cu cocktailuri Molotov asupra forțelor de ordine.

Poliția a transmis anterior că a primit informații credibile care sugerează că activiștii pun la cale o escaladare majoră a violențelor în oraș, inclusiv incendiind magazine și gări.

Cel puțin 15 stații de metrou și numeroase magazine au fost închise, iar autoritățile au mobilizat aproximativ 6.000 de polițiști pentru a asigura ordinea în oraș.

Un protestatar a fost împușcat în piept de forțele de ordine în cursul miting-ului, informează publicația The South China Morning Press, citând o sursă neprecizată.

Bărbatul a fost împușcat de poliție într-un incident violent produs în zona străzii Hoi Pa din zona Tsuen Wan. Protestatarul împușcat este în stare critică, potrivit autorităților medicale din Hong Kong, care au precizat că alte 14 persoane au fost rănite până acum în cursul protestelor desfășurate marți.

Potrivit unor surse din cadrul poliției, forțele de ordine au tras focuri de avertisment în mai multe zone din oraș. Un cameraman și un reporter ai unei televiziuni au fost răniți, aparent fiind stropiți cu acid de către protestatari.

În mai multe zone au izbucnit incendii, inclusiv în incinta birourilor unor parlamentari locali pro-Beijing. De asemenea, protestatarii au vandalizat un sediu din Hong Kong al unei formațiuni pro-Beijing, mai relatează South China Morning Post.

Începând de luni, forțele de ordine au efectuat percheziționat zeci de proprietăți cu scopul de a confisca arme și materiale folosite pentru producerea de dispozitive incendiare sau explozive. Peste 50 de persoane au fost reținute pentru diverse infracțiuni, inclusiv posesie de arme ofensive, participare la adunări ilegale și posesie de materiale periculoase.

(informații în curs de actualizare)

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele