Violențele din Hong Kong | Reacția lui Trump, după ce au fost folosite gloanțe de cauciuc împotriva manifestanților – VIDEO

213
Foto: Twitter

Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că este sigur că Hong Kong și China vor reuși „să rezolve lucrurile” în urma protestelor masive din Hong Kong, faţă de un proiect de lege care prevede autorizarea extrădărilor spre China continentală, relatează Mediafax, care citează Reuters.

„Au participat un milion de persoane. A fost cel mai mare protest pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Donald Trump.

„Sper că totul se va rezolva între China și Hong Kong. Înțeleg motivul din spatele protestelor, dar sunt sigur că sunt capabili să rezolve lucrurile”, a adăugat președintele american.

Donald Trump nu a menționat care este poziția oficială a Statelor Unite față de disputa dintre China și Hong Kong, nici cum ar trebui rezolvate aceste probleme.

Reacția Departamentului de Stat al SUA

Miercuri, Departamentul de Stat din Statele Unite a emis un comunicat prin care le-a cerut părților implicate „să fie responsabili și să se abțină de la violențe”.

„Desigur, considerăm că aceste proteste pașnice sunt incredibil de importante. Și este important ca Guvernul din Hong Kong să respecte dreptul cetățenilor de a protesta”, a declarat Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în cadrul unei conferințe de presă.

22 de persoane rănite

În Hong Kong au avut loc proteste majore faţă de un proiect de lege care prevede autorizarea extrădărilor spre China continentală. Zeci de mii de persoane au protestat în fața Parlamentului pentru a convinge autoritățile să renunțe la acest proiect. Unele organizații estimează că un milion de persoane au ieșit în stradă.

În urma protestelor de miercuri, care au devenit violente, 22 de persoane au fost rănite și autoritățile au fost nevoite să utilizeze gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții.

Autoritățile susțin că modificarea legislației trebuie să fie făcută până în luna iulie pentru a permite extrădarea unui suspect de crimă în Taiwan, însă protestatarii susțin că astfel de decizii ar permite Beijingului să aibă o putere politică mai mare asupra teritoriului.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Comentarii

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele