Viorica Dăncilă: Coaliția de guvernare îl susține pe Mugur Isărescu la șefia BNR

70
3 minute de lectură

Președintele PSD Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că reprezentanții coaliției de guvernare îl vor susține pe actualul guvernator BNR Mugur Isărescu pentru încă un mandat, precizând că PSD-ului îi revin posturile de prim-viceguvernator, viceguvernator și un post neexecutiv, transmite Mediafax.

„E important și guvernatorul, dar și modul în care s-a lucrat de această dată, în funcție de ponderea a fiecărui partid politic în Parlament, au fost reprezentate locurile. Am vrut să avem o abordare foarte corectă. Da, susținerea este pentru Mugur Isărescu. În același timp, PSD va avea postul de prim-viceguvernator, viceguvernator și un post neexecutiv. Florin Georgescu, Leonard Badea sunt propunerile PSD”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința coaliției de guvernare la care a participat și Călin Popescu Tăriceanu.

Social-democrații îl propun și pe Gheorghe Gherghina, actual membru în CA, pentru încă un mandat.

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, că Eugen Nicolăescu va fi propunerea PNL pentru postul de viceguvernator, iar Virgil Stoenescu, pentru funcția de membru în CA al BNR.

De asemenea, USR îl va propune pe actual director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii Cristian Popa. Acesta a fost viceguvernator al BNR în perioada 2009-2014.

UDMR îl propune pe Bálint Csaba, de profesie economist, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Votul privind noile numiri va avea loc, cel mai probabil, miercuri, în plenul reunit al celor două camere legislative din Parlament.

În noul Consiliul de Administrație, PSD va face patru numiri, ALDE una, PNL două, iar USR una.


Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de administraţie. Acesta este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Membrii Consiliului de administraţie nu pot fi parlamentari şi nu pot face parte, potrivit legii, din justiţie sau din administraţia publică. Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Actuala componență a Consiliului de Administrație al BNR, potrivit site-ului instituției, este următoarea:

Guvernator – Academician Mugur Isărescu
Prim-viceguvernator – Prof. univ. dr. Florin Georgescu
Viceguvernator – Prof. univ. dr. Eugen Nicolăescu
Viceguvernator – Prof. univ. dr. Liviu Voinea
Membru – Prof. univ. dr. Marin Dinu
Membru – Academician Daniel Dăianu
Membru – Dr. Gheorghe Gherghina
Membru – Conf. univ. dr. Ágnes Nagy
Membru – Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele