Viorica Dăncilă nu adoptă ordonanțele și face primii pași care o îndepărtează de Liviu Dragnea. Ce urmează?

1587
5 minute de lectură

Viorica Dăncilă nu a adoptat ordonanțele de urgență care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de posibile noi condamnări penale.

Conform unor surse, liderul PSD a făcut presiuni mari, atât asupra lui Tudorel Toader cât și asupra Vioricăi Dăncilă pentru a adopta ordonanțele.

În ședința de ieri, de trei ore, dintre Toader, Dăncilă, Tăriceanu și Dragnea a fost agreat un plan de acțiune, miniștrii sugerând că vor “încerca” să adopte ordonanțele. 

Liviu Dragnea i-a transmis ministrului de Justiție că nu se va mai “opune” cererilor de demisie venite din partea partidului dacă nu va semna proiectele.

Reacția puternică a oficialilor Uniunii Europene, intervenția lui Frans Timmermans și mesajul ambasadelor au determinat-o pe Viorica Dăncilă să nu riște. 

Pentru a salva situația, premierul i-a atacat pe toți cei care au avertizat-o miercuri cu privire la ordonanțe, dar a făcut și ceva în plus.

“Pentru că tot vorbim despre UE, m-au surprins azi declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans având în vedere că există și a existat o deschidere totală în privința pașilor de urmat. Am format un grup de experți, s-a lucrat la nivel de experți, atât din partea Comisiei Europene cât și din partea noastră. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta și că va exista transparență. De aceea declarația lui Timmermans de astăzi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul pentru că nu este pliată pe realitățile existente. Am să am o discuție cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene legată de aceste aspecte. Știu că a fost o discuție în Colegiul Comisarilor și sper că reprezentantul nostru a susținut de această dată România”, a declarat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Din această intervenție, premierul Dăncilă lasă să se înțeleagă că între ea și Timmermans există o înțelegere pe care ea a respectat-o și o va respecta. 

Această intervenție s-ar putea să-l neliniștească pe liderul PSD și să reprezinte și momentul în care Viorica Dăncilă iese de tutela liderului PSD.

Trebuie amintit în acest context că Roxana Popa, consilier al Vioricăi Dăncilă, a demisionat săptămâna trecută din Guvern și PSD.

„Vă aduc la cunoștință demisia din calitatea de membru cu o vechime de 15 ani a Partidului Social Democrat ca urmare a îndepărtării PSD de valorile stângii europene. Demisia este valabilă de azi, 29.03.2019”, arată un document postat de Roxana Popa, vineri, pe Facebook, însoțită de mesajul „Pentru ca eu cred în mine și într-un sistem de valori real!”, anunță Mediafax.

Această demisie are o semnificație în ce privește relația dintre Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea, chiar dacă misterul acesteia nu a fost elucidat, dar arată cât de tensionată e relația dintre cei doi lideri PSD.

„… am văzut punctul de vedere al unor ambasadori. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare diplomat din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor și domnilor ambasadori că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei din țările lor… În niciun stat, ambasadorii nu fac agenda primului-ministru și nici eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, așa cum fiecare ambasador român are respect pentru un stat terț”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri, în debutul ședinței Executivului.

Ce trebuie remarcat din această reacție a premierului e faptul că anunță o disponibilitate pentru dialog cu “omologii” ei din statele ambasadorilor semnatari ai declarației. 

O astfel de poziționare arată că doamna Dăncilă nu “e pregătită” să se sacrifice pentru Dragnea, lăsând să se întrevadă o agendă proprie de negociere între Guvern și partenerii strategici ai României.

„… președintele României nu a avut niciun aport la rezultatele obținute în cadrul președinției rotative a Consiliului UE. Iată că a reușit să aducă un deficit de imagine țării noastre. Este păcat că acest lucru se realizează tocmai în timpul deținerii Președinției rotative de către România”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de miercuri a Guvernului.

Acest atac la adresa președintelui nu e unul frontal, ci mai mult o scoatere în evidență a propriilor realizări la președinția Consiliului Uniunii Europene.

Reacțiile premierului Dăncilă marchează mai degrabă o detașare a acesteia de agenda politică a lui Liviu Dragnea, decât o susținere a adoptării ordonanțelor de modificare a Codurilor penale.

În zilele următoare, doamna Dăncilă va fi obligată să-și dezvăluie strategia politică pentru că presiunile liderului PSD vor crește, dar aceste presiuni vor fi exclusiv de natură emoțională. 

Domnul Dragnea nu o mai poate schimba pe doamna Dăncilă din funcția de premier fără să piardă guvernarea și controlul PSD. Amândoi știu foarte bine acest lucru.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele