Vlad Mixich: De ce devine coronavirusul tot mai periculos desi o mare parte dintre cei infectați se vindecă

4352
4 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Panica dăunează grav sănătății. Organizarea și prevederea nu!, avertizează Vlad Mixich, medicul și publicistul român care este membru al boardului Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă EU-OSHA, într-o postare pe Facebook.

Mixich reamintește și minimalele măsuri de prevenție pe care fiecare dintre noi este aproape obligat să le ia în contextual actual, despre care spune că ar putea fi numite ”treimea sfântă care ne apără de coronaviroză și limitează răspândirea virusului!”.  Redăm integral postarea lui Vlad Mixich.

De ce, deși o mare parte dintre cei infectați se vindecă, coronavirusul devine tot mai periculos pe măsură ce crește numărul cazurilor în România?

1. Poate aveți un părinte cu o boală cardiovasculară sau un prieten cu diabet. Cu cât numărul celor infectați crește, cu atât crește probabilitatea ca părintele sau prietenul respectiv să se infecteze. Iar pentru ei acest nou #coronavirus este periculos: numărul cazurilor severe este mare la vârstnici și la cei cu astfel de boli cronice.

Când respectăm regulile de prevenție de fapt avem grijă de părinții și de prietenii noștri mai vulnerabili.

2. Creșterea rapidă a numărului de pacienți cu coronavirus care au nevoie de spitalizare (cum se întâmplă acum în Italia) aduce supra-aglomerarea într-un timp foarte scurt a sistemului medical. Când asta se întâmplă într-un sistem care deja are problemele lui, lucrurile se vor bloca. Operații programate vor fi anulate, numărul maxim de paturi speciale disponibile pentru pacienții grav bolnavi va fi depășit, medici vor fi redirecționați spre spitalele unde e mai mare nevoie, și multe alte probleme.

Când respectăm regulile de prevenție de fapt ne ajutăm cât se poate de concret medicii evitând cu toții, împreună, un astfel de blocaj.

Noi, românii, avem, ca multe alte nații, multe defecte dar și calități. Una din calitățile noastre speciale, super-puterea noastră, este felul în care reacționăm și ne mobilizăm în situații dificile.

Putem evita ÎMPREUNĂ ca epidemia de coronavirus să se transforme într-o criză dacă vom reacționa responsabil: nu cu “lasă-i bă pe proștii ăia, că știu eu mai bine”, dar nici cu panică și “aoleo, vine apocalipsa”. Sigur, o doză sănătoasă de umor ajută întotdeauna la diminuarea anxietății.

Când respectăm regulile de prevenție de fapt avem grijă de părinții și de prietenii noștri mai vulnerabili și ne ajutăm concret medicii.

Panica dăunează grav sănătății. Organizarea și prevederea nu!

Nu uitați treimea sfântă care ne apără de coronaviroză și limitează răspândirea virusului:

1. Ne spălăm cât mai des pe mâini cel puțin 30 de secunde (cam cât îți ia ca să ajungi cu legănatul la 3 elefanți pe o pânză de păianjen). Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja.

2. Evităm să ne atingem fața cu mâinile, fără să fim spălați.

3. Dacă nu am avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus și nici nu am călătorit în țările cu cazuri STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.

!!! DACĂ AM AVUT CONTACT CU CINEVA SUSPECT/CONFIRMAT CU CORONAVIRUS SAU AM CĂLĂTORIT ÎN ȚĂRILE RESPECTIVE ȘI AVEM SIMPTOMELE DE MAI SUS => SUNĂM LA 112

Surse solide de informare: site-ul Ministerului Sănătății (ms.ro) care s-a pus la punct sau, dacă citiți în engleză, site-urile ecdc.europa.eu sau site-ul Ministerului Sănătății din Singapore, care are un kit de informare excepțional.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele