Vladimir Putin face prima sa vizită în Arabia Saudită de peste zece ani

20
2 minute de lectură
Foto: Amilcar Orfali/Getty Images

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Arabia Saudită este prima de peste un deceniu și își propune valorificarea influenței militare crescânde a Moscovei în regiune, medierea tensiunilor în zonă și consolidarea cooperării în domeniul energetic, relatează site-ul agenției Reuters, preluat de Mediafax.

Demersul diplomatic întreprins de președintele Putin demonstrează influența crescândă a Moscovei în regiune, pe fondul regresului prezenței Washingtonului, ca urmare a deciziei de a-și retrage trupele de la granița turco-siriană și a tensiunilor cu Iranul în urma unui atac împotriva rafinăriilor saudite atribuit Iranului de Administrația Trump.

Rusia a început să acumuleze putere în regiunea Orientului Mijlociu începând din 2015, trimițând trupe în Siria, unde Moscova și Teheranul susțin regimul președintelui Bashar al-Assad în cadrul războiului civil din această țară. Kremlinul și-a întărit, de asemenea, relațiile, în egală măsură, atât cu musulmanii suniți din Arabia Saudită, cât și cu musulmanii șiiți din Iran, cele două state aflându-se într-o dispută asupra influenței regionale.

Vizita președintelui Putin în Arabia Saudită vine pe fondul situației conflictuale din regiune, ca urmare a inițiativei președintelui Turciei de a ataca teritoriul sirian și a hotărârii Statelor Unite de a retrage trupele din regiune. Kurzii, rămași fără aliații americani, au primit sprijinul oferit de armata siriană, susținută, la rândul ei, de forțele ruse.

Vladimir Putin este însoțit, în cadrul vizitei sale, de ministrul pentru Energie și de directorul fondului suveran de investiții din Rusia, aceștia purtând negocieri cu Regele saudit Salman și cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, cu care întrețin relații de prietenie.

Anterior vizitei, liderul de la Kremlin, care s-a angajat să ofere Arabiei Saudite un nou sistem de apărare, ca urmare a atacurilor asupra rafinăriilor saudite, pe data de 14 septembrie, a declarat că acțiunea sa diplomatică ar putea avea un impact pozitiv și asupra reducerii tensiunilor dintre Riyad și Teheran, întrucât Moscova dispune de relații bune cu ambele state.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele