Vor crește costurile de finanțare: Moody’s se pregăteşte de o retrogradare în masă a firmelor afectate de noul COVID-19

23
3 minute de lectură

Moody’s se pregăteşte să înceapă avalanşa de retrogradări a ratingurilor corporate. Firma a început deja procesul şi analiza pentru sectoarele cele mai afectate de Covid-19. Circa 9% din companiile evaluate au avut o ,,expunere ridicată’’ la efectele coronavirusului. Acest fapt va conduce la creșterea costurilor de finanțare pentru companiile retrogradate

Agenţia de evaluare financiară Moody’s efectuează o revizuire globală a ratingurilor atribuite companiilor, în contextul coronavirusului şi al prăbuşirii preţurilor la petrol, cu un prim val de retrogradări sau avertismente de retrogradări aşteptate a fi anunţate săptămâna viitoare, informează Reuters.

Procesul de evaluare demarat de firmă vizează în special sectoarele lovite puternic de criza economică actuală cum ar fi industria aviatică, cea a croazierelor şi cea a companiilor petroliere.

„Realizăm o revizuire globală a ratingurilor afectate de virus”, au spus într-un interviu pentru Reuters directorul de strategie şi cercetare Anne Van Praagh şi directorul asociat pentru evaluarea companiilor Christina Padgett. „Până la sfârşitul săptămânii vom avea un număr consistent de decizii de rating”, a adăugat Van Praagh.

La începutul acestei săptămâni, aproximativ 9% din cele 920 de companii pe care le-a evaluat în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa au avut o „expunere ridicată” la efectele pandemiei de coronavirus, alte 54% având o expunere moderată.

De asemenea, aproximativ 16% din cele peste 2.000 de companii pe care le evaluează în America de Nord ar avea un risc ridicat de retrogradare în contextul unui scenariu macro care prevede o recesiune globală.

„Avem virusul, scăderea mare a preţurilor mărfurilor şi acum (presiunea) pieţelor de capital. Această combinaţie de evenimente nu are precedent, aşa că trebuie să o abordăm din mai multe unghiuri diferite ”, a spus Padgett.

Primul val de retrogradări ar putea să vină pe parcursul câtorva săptămâni. Pe lângă sectoare precum industria aerienă, cea a companiilor de petrol şi gaze naturale sau cea de călătorii, ar putea fi afectate puternic şi companiile de shipping, hotelurile şi firmele din divertisment şi cele din industria petrecerii timpului liber.

Şi firmele cu o situaţie financiară slabă, care fac parte deja din categoria junk, vor putea suferi o retrogradate. În schimb, alte firme ar putea fi scutite datorită sprijinului guvernamental.

,,Unele din marile companii care sunt supuse la presiuni ar putea beneficia de sprijinul extraordinar al guvernului, iar, în acele cazuri, acţiunile de rating ar putea fi mai moderate”, a spus Anne Van Praagh.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele