Vosganian: Iohannis i-ar putea întinde lui Orban o capcană

31
3 minute de lectură
Foto: Varujan Vosganian/Facebook

Vineri, deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat că președintele Klaus Iohannis i-ar putea întinde „o capcană” premierului Ludovic Orban, deoarece dacă acesta demisionează nu va putea rămâne prim-ministru „interimar”, așa cum a anunțat șeful statului, deoarece nu îi permite Constituția, informează Mediafax.

„Nu înțeleg sensul acestei declarații a lui Klaus Iohannis, pusă în legătură cu ideea demisiei prim-ministrului: „Orban e cea mai bună soluție de premier, plin sau interimar”. S-ar putea să fie o capcană pentru Ludovic Orban, căci în situația în care demisionează, el nu poate fi prim-ministru interimar. Potrivit art. 106 coroborat cu art. 107.3 din Constituție, un alt ministru devine prim-ministru interimar și Orban părăsește Guvernul”, a scris Varujan Vosganian, pe Facebook.

Deputatul ALDE consideră că șeful statului decurge la acest gest deoarece nu poate fi promotorul unei moțiuni de cenzură din partea PSD, astfel că trebuie să îl convingă pe Ludovic Orban să demisioneze.

„Înțeleg că președintele României este un promotor al alegerilor anticipate. Cum președintele nu poate fi promotor al unei moțiuni de cenzură din partea PSD, singurul mod în care el poate fi promotor, este să-l convingă pe Ludovic Orban să demisioneze și după aceea să desemneze două personaje din Star Trek, un klingonian și un romulan, la funcția de prim-ministru, ca să fie sigur că Parlamentul îi respinge. Dar chiar și în această situație, Orban nu mai poate fi interimar. Singurul mod în care actualul prim-ministru poate rămâne interimar este să fie demis prin moțiune de cenzură. Dar ideea că Iohannis devine promotor al unei moțiuni de cenzură a PSD este cel puțin bizară”, a subliniat Vosganian.

Despre bizarerii, klingonieni și romulaniNu înțeleg sensul acestei declarații a lui Klaus Iohannis, pusă în legătură…

Publicată de Varujan Vosganian pe Vineri, 10 ianuarie 2020

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că, în opinia sa, Ludovic Orban este cea mai bună soluție de premier, fie plin, fie interimar. Șeful statului a anunțat că va discuta, vineri la Cotroceni, cu prim-ministrul despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate.

Șeful statului a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă la Cotroceni, dacă i-ar cere demisia lui Ludovic Orban și dacă acesta ar accepta, în vederea declanșării alegerilor anticipate.

„Asta nu am discutat. E nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă și după aceea e nevoie de două încercări nereușite pentur formarea unui nou Guvern. Tehnic și demisia e o metodă prin care se poate inițializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta și cu premierul și cu alții. Chiar mâine voi avea o discuție cu premierul Ludovic Orban aici. Dl Orban își dorește alegeri anticipate, așa cum îmi doresc și eu”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Urmăriți-ne și pe Facebook

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele