
Legea care autorizează „degradarea organică naturală“ – definită în mod oficial drept „conversia, accelerată sau în mediu închis, a rămăşiţelor umane în humus“ – a fost votată la sfârşitul lunii aprilie de parlamentul local, în premieră pentru Statele Unite. Promulgarea sa a fost făcută ieri, de către guvernatorul statului Washington, Jay Inslee (democrat) ca re va candida la alegerile prezidenţiale din 2020 cu un program ce mizează foarte mult pe ecologie.
„Compostul uman oferă o alternativă la îmbălsămare şi înhumare sau incinerare, este natural, sigur, durabil şi permite economii importante în ceea ce priveşte emisiile de CO2 şi utilizarea terenurilor“, a declarat Katrina Spade, care a promovat proiectul de lege în rândul aleşilor locali. Aceasta a fondat în oraşul Seattle compania Recompose, care a pus la punct procesul de obţinere a compostului uman, pe care dorește să îl comercializeze. Respectivul proces este în fapt o metodă de accelerare a procesului natural de descompunere a cadavrelor, plasându-le în vase din oţel alături de paie, rumeguş şi lucernă, unde sunt create condiţii ideale de umiditate şi oxigenare pentru ca bacteriile specifice să se dezvolte.
„Totul este descompus, inclusiv dinţii şi oasele“, afirmă reprezentanţii firmei Recompose, care precizează că „amestecă“ în mai multe etape conţinutul containerelor pentru a recupera eventualele plombe dentare, stimulatoare cardiace şi alte proteze care nu sunt biodegradabile.
După aproximativ 30 de zile, „materia predată rudelor seamănă foarte mult cu humusul ce poate fi achiziționat de la o pepinieră“. Aplicarea procedeului conduce la obținerea a aproximativ un metru cub de humus, echivalentul a două mici roabe, pe care familiile ar putea să îl împrăştie în grădina lor sau să îl folosească pentru a planta un copac în memoria defunctului.
Procedeul dezvoltat de firma Recompose nu este chiar nou, el aseamănându-se cu cel deja utilizat de mai multe decenii în agricultură pentru transformarea carcaselor de animale. El a fost testat ştiinţific în 2018 în colaborare cu Washington State University, cu ajutorul a şase cadavre donate de voluntari.
„Am descoperit că metodele utilizate pentru transformarea în compost a unor animale de fermă erau la fel de eficiente şi în cazul oamenilor“, a declarat Lynne Carpenter-Boggs, specialistă în ştiinţe ale solului. „Am modificat doar materialele utilizate pentru a le face acceptabile din punct de vedere social“, a adăugat ea.
Conform statisticilor citate de compania Recompose, mai mult de jumătate dintre americani aleg, în medie, să fie incineraţi, iar Washington se află în fruntea statelor americane prin prisma acestei preferinţe, cu un procentaj de 75%.