Zboruri reluate la Hong Kong după ce aeroportul a obținut o interdicție contra protestatarilor

30
3 minute de lectură

Zborurile cu plecare de la Hong Kong au fost reluate miercuri, după violențele între protestatarii antiguvernamentali și forțele de ordine produse la aeroport în cursul nopții, incidente în urma cărora Autoritatea aeroportuară a obținut un ordin temporar de interdicție contra protestatarilor, informează Mediafax.

Potrivit Autorității aeroportuare de la Hong Kong, ordinul dat de o instanță prevede “interdicția de a participa la orice demonstrație sau protest (…) în interiorul aeroportului, în afara zonelor stabilite de Autoritatea aeroportuară”.

Aeroportul din Hong Kong, unul din cele mai aglomerate din lume, a fost, începând de vineri, scena protestelor antiguvernamentale care au avut loc zilnic, însă acestea au fost în cea mai mare parte pașnice până marți, atunci când între protestatarii și forțele de ordine s-au pridus incidente violente.

Violențele au izbucnit după ce o persoană a fost scoasă din incinta aeroportului de către medici. Respectiva persoană fusese rănită, fapt care a declanșat furia protestatarilor. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Citiți și: Trump: Beijingul mobilizează trupe la frontiera cu Hong Kong

Potrivit CNN, cel puțin patru persoane au fost reținute în timpul confruntărilor, iar cei mai mulți dintre polițiști au părăsit aeroportul.

Din cauza protestelor, Aeroportul Internațional Hong Kong a anulat luni zborurile cu plecare din oraș, iar măsura a fost menținută și marți.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe luni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing.

Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Administraţia de la Beijing, a afirmat luni că protestele din Hong Kong, care durează de 10 săptămâni, prezintă “indicii privind terorism”.

“Demonstraţiile radicale din Hong Kong au devenit frecvent extrem de periculoase, înregistrându-se atacuri la adresa poliţiei, lucru care constituie o infracţiune gravă şi conţine indicii privind terorism”, a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao. Săptămâna trecută, Yang Guang i-a avertizat pe organizatorii protestelor in Hong Kong “să nu se joace cu focul”.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele