Ziua Europei, marcată de contraste (P)

România Europeană de la Sibiu versus România discursurilor delirante de la Iași.

51
4 minute de lectură

România a fost, săptămâna trecută, chiar de 9 Mai – Ziua Europei, o țară a contrastelor. Pe de o parte, la Sibiu, șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au deschis larg ușa spre România Europeană în primul summit european organizat în țară. Pe de altă parte, la Iași, în încercarea de a boicota evenimentul de la Sibiu, PSD a organizat un miting la care au curs discursurile delirante, antieuropene, strigate din spatele unui masiv dispozitiv de jandarmi. De ziua Europei, am avut Sibiul cu Klaus Iohannis și PNL, România europeană – versus Liviu Dragnea și PSD la Iași, România legilor strâmbe, izolată de Uniunea Europeană.

Sibiul a fost o adevărată fortăreață vreme de două zile, pentru a asigura securitatea înalților oficiali europeni, în frunte cu președintele Iohannis. La rândul său, Iașiul a fost un oraș complet blocat de Jandarmerie, pentru a asigura ordinea într-un oraș ocupat temporar de PSD, împotriva ieșenilor.


Sibiul cu Klaus Iohannis și PNL – centrul Europei

România a fost, vreme de două zile, în centrul Europei. Sibiul i-a găzduit pe cei 27 de șefi de stat sau de guvern din statele membre UE ce i-au avut drept gazde pe președintele României, Klaus Iohannis, și Partidul Național Liberal. Summitul informal al Consiliului European a avut loc în chiar luna alegerilor europarlamentare, iar mesajul transmis europenilor a fost de apropiere a Uniunii Europene față de nevoile lor. Poate foarte grăitoare au fost imaginile cu liderii europeni, precum cancelarul Germaniei Angela Merkel, președintele Franței Emmanuel Macron sau președintele Consiliului European Donald Tusk, aclamați de sibienii veniți să îi vadă de aproape. Apropierea Uniunii Europene de oameni a început la Sibiu!

În pregătirea Consiliului European de la Sibiu a avut loc și Summitul Partidului Popular European, cel mai puternic grup politic din Europa, găzduit de PNL. De altfel, PNL a fost reprezentat la Sibiu de președintele Ludovic Orban, de conducerea partidului și de candidații la alegerile europarlamentare. Mesajul transmis de candidatul PPE la conducerea Comisiei Europene, Manfred Weber, a fost direct: „În România, oamenii se pot baza pe un partid puternic, care reprezintă un pilon puternic la nivel european. Candidații PNL fac parte din cea mai puternică familie europeană, grupul PPE. Comparativ cu celelalte partide de guvernare din România, PPE este un partid unit, puternic. Socialiștii români și cei din ALDE România nu joacă niciun rol în partidele lor la nivel european. Sunt fie suspendați, fie excluși. Cetățenii români sunt asigurați că votând pentru PNL votează pentru România în primul rând al procesului decizional”.

De altfel, la Sibiu nu a fost prezent niciun lider PSD, deși și socialiștii europeni (PES) au avut o întâlnire informală pentru a pregăti întâlnirea Consiliului European.

Izolarea PSD din spatele dispozitivelor de jandarmi

Simultan, Liviu Dragnea și ceilalți lideri PSD organizau un miting în capitala Moldovei, ca un act de sfidare la adresa celui mai important eveniment de politică externă organizat în România.

Mitingul PSD a blocat complet orașul cu cele 800 de autocare care au adus participanți din întreaga Moldovă și cu miile de jandarmi aduși pentru a-i apăra pe liderii partidului de guvernământ de cei care protestau la adresa lui Liviu Dragnea.

De pe scena mitingului, în spatele unui cordon gros de jandarmi, Liviu Dragnea s-a dezlănțuit la adresa UE într-un discurs delirant, antieuropean, în care nu a ratat să îi numească „derbedei plătiți” pe ieșenii care protestau față de PSD. Un mesaj stânjenitor, dezolant și nepotrivit într-o democrație.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele