Ziua Marinei | Leș, de la tribună: „Marea Neagră se transformă într-un spațiu al amenințărilor”

119
2 minute de lectură

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a spus în discursul său de Ziua Marinei, că poziția strategică a României la frontiera estică a NATO aduce oportunități, dar și provocări pentru forțele navale, subliniind că regiunea Mării Negre se transformă în spațiu al tensiunilor și al riscurilor, transmite Mediafax.

„Doamnelor și domnilor, poziția strategică a României la frontiera estică a NATO și UE aduce deopotrivă oportunități dar și provocări pentru armata noastră și pentru forțele navale, în special. Regiunea Mării Negre (…) se transformă, din păcate, în spațiu al tensiunilor, al presiunilor, al riscurilor și amenințărilor, al conflictelor înghețate, un spațiu de manifestare din sfera hibridă”, a spus Gabriel Leș.

Potrivit ministrului Apărării, toate aceste realități au pus NATO în postura de a defini și a adopta o serie de măsuri de răspuns cu caracter defensiv, care să reasigure ferm aliații din regiune și să descurajeze orice acțiune potențial agresivă împotriva comunității euroatlantice.

Leș a mai menționat și alocarea a 2% din produsul intern brut pentru Apărare.

„Contribuția națională la creșterea credibilității aliate a constat și în alocarea a 2 procente din PIB pentru Apărare începând cu anul 2017, conform principiului partajării echitabile a sarcinilor dintre aliați, în care 30-35 de procente sunt alocate achizițiilor, fapt ce va contribui în final la consolidarea statutului României ca factor de stabilitate în regiunea Mării Negre. Armata României trebuie să fie pregătită să-și îndeplinească misiunile la nivelul de performanță cerut, atât din mediul regional de securitate, cât si de așteptările populației care are mare încredere în armata noastră. Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv pentru bugetul MApN a permis lansarea unui ambițios program de achiziții pentru înzestrare și vă asigur că acordăm toată atenția derulării acestuia la capacitate maximă. Suntem încrezători că în viitorul apropiat vom demara construcția corvetelor multifuncționale, cea mai mare investiție in modernizarea forțelor navale din ultimii ani”, a mai spus ministrul Apărării.

La spectacolul naval de amploare de Ziua Marinei Române de la Constanța, prezentat de mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni, a ma participat și președintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele