Ziua “Z” în PSD. Congresul care o poate propulsa pe Dăncilă dincolo de ceea ce gândise Dragnea

68
4 minute de lectură

Congresul extraordinar al PSD are loc astăzi, începând cu ora 11.00, la Sala Palatului, iar social-democrații vor alege președintele, președintele executiv și secretarul general al partidului. Delegații formațiunii vor valida noul statut și proiectul politic al formațiunii.

La reuniunea social-democraților va participa și Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, la eveniment sunt așteptați să participe aproximativ 4.000 de delegați.

Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, candidaturile pentru cele trei funcții de conducere în partid. Astfel, pentru funcția de președinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Ecaterina Andronescu.

Daniel Suciu, Daniel Florea și Sorin Bota sunt candidații înscriși pentru funcția de președinte executiv, iar pentru cea de secretar general CEx i-a validat pe Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe și Rodica Nassar.

Eugen Teodorovici și-a retras candidatura pentru poziția de președinte executiv. Totodată, Marius Dunca și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general, precizând ulterior ședinței CEx, că îl va susține pe Mihai Fifor.

Comitetul Executiv a mai decis vineri ca alegerile pentru pozițiile de conducere ale formațiunii să se desfășoare într-un singur tur.

Demisia și șefia

Cu o seară înainte, Viorica Dăncilă a declarat, referitor la informațiile din spațiul public potrivit cărora le-ar fi spus colegilor de partid că își va da demisia ca premier dacă nu va fi aleasă la șefia PSD, că nu ar face niciodată așa ceva, pentru că asta ar însemna șantaj.

„Exclus. Nu aș face niciodată așa ceva. Asta ar însemna că aș șantaja într-un fel colegii”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Antena 3, preluată de Mediafax.

Întrebată dacă se teme de o ruptură în PSD, la finalul Congresului partidului, îngrijorări despre care vorbeau Liviu Pleșoianu, candida la șefia partidului și Codrin Ștefănescu, candidat la poziția de secretar general, Viorica Dăncilă a spus că ambii au o abordare greșită.

„Nu sunt de acord nici cu prima, nici cu a doua abordare. Aici nu putem vorbi de persoane. Nu putem să ne luăm jucăriile și să plecăm acasă. Aici vorbim de un program de guvernare. Indiferent de rezultatul la Congres trebuie să fim uniți. Cred aceasă abordare e greșită și eu nu o împărtășesc”, a explicat Dăncilă.

Codrin Ștefănescu, candidat la funcția de secretar general al PSD, a transmis, joi, o scrisoare deschisă colegilor de partid, în care le transmite că este foarte îngrijorat de faptul că social-democraților li se impun „direcții străine” de ce a fost făcut până acum și li se cere „să uite trecutul”.

În spațiul public au apărut informații pe surse potrivit cărora Dăncilă le-ar fi spus social-democraților, la petrecerea organizată marți de PSD la Clubul Diplomaților că dacă nu va fi aleasă la șefia partidului atunci va demisiona din funcția de premier.

Statul paralel

Tot vineri seară Viorica Dăncilă a declarat că nu are de ce să convingă pe nimeni din partid că nu e “teleghidată de statul paralel”, precizând că dacă ar face asta ar însemna să se dezvinovățească de ceva ce nu există.

“Cred că nu trebuie să conving pe nimeni de acest lucru, pentru că ar însemna să mă dezvinovățesc de ceva ce nu există. Sper că conving de faptul că am puterea, determinarea ca să reformez partidul și să mergem mult mai uniți pentru viitoarele alegeri”, a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3, fiind întrebată dacă are de gând să-și convingă colegii că nu este “teleghidată de statul pararel”.

Premierul a precizat că nu are favoriți pentru echipă, menționând că voturile vor fi cele care vor face diferența.

“Ați văzut că modul de abordare al candidaturilor a fost altul. Am încurajat să candideze cât mai mulți colegi și colege. Voi merge alături de președinte executiv, secretar general, cei care vor avea cât mai multe voturi și bineînțeles girul colegilor. Cred că am făcut primii pași spre reformă, spre un alt mod de abordare. În urma dialogului, argumentelor am ajuns cu toții la concluzia că avem aspecte de statut care trebuie modificate, și acest lucru nu trebuie făcut doar de o persoană”, a completat Dăncilă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele