Zlotul, mai bun decât euro?

109
1 minut de lectură

Polonia ar trebui să-și păstreze permanent moneda națională și să lupte „cu toată puterea” pentru a-și menține independența monetară, a declarat Eryk Lon, membru al Consiliului de politică monetară la Narodowy Bank Polski (Banca Națională a Poloniei), într-un interviu pentru cotidianul catolic și conservator Nasz Dziennik.

„Zoltul ar trebui să fie apărat cu toată puterea noastră”, declara Eryk Lon, exprimând „credința profundă” că Polonia „nu va trebui” niciodată să adopte moneda euro în detrimentul „unui atribut al suveranității noastre”.

Adoptarea euro nu devine mai de dorit, odată cu convergența economică spre zona euro sau cu alte posibile evoluții pe termen lung, susține Lon.

„Nu văd cu adevărat necesitatea de a lua în considerare posibilitatea.”

Păstrarea zlotului le-ar oferi factorilor de decizie politică „o flexibilitate uriașă de acțiune” în ceea ce privește politica monetară și intervenția asupra cursului de schimb, avertiza Lon cu privire la „posibilitățile de acțiune care s-ar pierde în cazul în care zlotul ar fi eliminat”.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție se opune cu fermitate participării Poloniei la zona euro. În schimb, economia poloneză este apreciată de analiști ca „suficient de puternică” pentru a continua înlocuirea zlotului polonez cu euro. În cazul în care va exista decizie politică, țara ar putea adopta euro în perioada 2025-2028, arată analiștii economici.

Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele