Tăriceanu, invitat de Cioloș să voteze pentru alegerea primarilor în două tururi

75
3 minute de lectură

Dacian Cioloș l-a invitat pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să se alăture partidelor de opoziție pentru sprijinirea în Parlament a alegerii primarilor în două tururi, potrivit Mediafax. Afirmația președintelui PLUS vine după ce liderul ALDE a anunțat că susține ideea unor astfel de alegeri. “Noi susţinem că alegerea trebuie să se facă în două tururi. Când o să discutăm, dacă o să intre în discuţie Legea de organizare a alegerilor locale, mai avem timp, puţin, dar mai avem timp. Sigur că chestiunea asta pentru noi e un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat”, a declarat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

Alegerea primarilor în două tururi este o dorință exprimată de aproape toate partidele politice, cu excepția Partidului Social Democrat (PSD).

„Avem nevoie de alegeri în două tururi. Şi acum, eu îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a afirmat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă susținută, duminică, la Constanța.

Dan Barna, președintele USR a susținut idea, adăugând că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este o prioritate, iar partidul pe care îl conduce va folosi toate mijloacele legale pentru ca acest obiectiv să fie atins.

„Primul punct ca importanţă şi ca impact la nivel naţional este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar şi la nivel de iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legii. (…) Am văzut zilele trecute că şi ALDE începe să dea mesaje că ar trebui să revenim la alegerea primarilor în două tururi, ceea ce e un lucru foarte bun faptul că au pusee de normalitate. Este surprinzător, dar este lăudabil”, a afirmat Dan Barna, duminică, la Constanța, citat de Mediafax.

Declarația lui Cioloș vine după ce preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Constanţa, senatorul Ion Popa, a susţinut că acesta, în mandatul său de premier, putea să modifice Legea alegerilor locale şi primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, dar nu ar fi vrut să facă asta.

“Chestiunea aceasta putea să o rezolve cel care se bate cel mai tare cu pumnul în piept acum de alegerea primarilor în două tururi, şi anume domnul Cioloş. Când era prim-ministru putea să dea ordonanţă de urgenţă pentru a modifica Legea alegerilor locale şi primarii puteau fi aleşi în două tururi, dar nu a vrut. Şi vă spun în cunoştinţă de cauză că nu a vrut să facă lucrul ăsta”, a afirmat Ion Popa

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele