10 ani de criptomonede. O sărbătoare plină de necunoscute

Criptomonedele sunt nu doar dezamăgitoare, ci de-a dreptul periculoase pentru investitori. 

LONDON, ENGLAND - AUGUST 15: (EDITORS NOTE: Image has been rotated 180 degrees.) In this photo illustration a visual representation of the digital currency Bitcoin sinks into water on August 15, 2018 in London, England. Most digital currencies including Bitcoin, (BTC) Ethereum, (ETH) Ripple (XRP) and Stella (XLM) have seen a dramatic fall in their prices throughout 2018 amid a 'mass sell-off'. In December 2017 the price of BTC hit $20,000 USD but has since fallen to around $6000 USD. (Photo Illustration by Dan Kitwood/Getty Images)

Monedele virtuale au împlinit un deceniu de existență pe piață, dar a fost o sărbătoare tristă. Adică, multe criptomonede au ajuns la un nou minim istoric.

Un studiu al companiei de consultanță EY a analizat ofertele publice inițiale de monede virtuale realizate anul trecut, respectiv performanțele pe care acestea le-au obținut. Iar rezultatele sunt, în același timp, dezamăgitoare și relevante pentru investitori sau pentru cei care ar dori să plaseze bani în astfel de monede. Studiul este important pentru că oferă o imagine concretă asupra evoluției pe piețe a criptomonedelor.

Rezultatele studiului sunt relevante: 86% din ofertele inițiale promovate anul trecut sunt sub prețul inițial de cotare, o parte din aceste criptomonede au scăzut cu 66% față de vârful atins la începutul acestui an, iar 30% din monedele virtuale și-au pierdut substanțial valoarea. 

Studiul arată că ofertele publice inițiale au strâns, anul acesta, 15 miliarde de dolari, mult mai mult decât cele patru miliarde de dolari atrase de pe piețe, anul trecut. Numai că dintre criptomonedele lansate anul trecut, numai o treime au realizat efectiv oferte de lucru, restul nereușind să facă vreo mișcare pe piață. 

Platforma de tranzacționare Ethereum este, de departe, cea mai folosită și cea mai dinamică în materie de oferte publice inițiale. În rest, există o mulțime de platforme, cu denumiri exotice, care nu reușesc să strângă investitori suficienți pentru a deveni relevante. 

Este încă o dovadă că investiția în criptomonede este volatilă, lipsită de transparență și, în aceste condiții, extrem de riscantă. Studiul concluzionează că sunt de așteptat reguli de funcționare care să facă din piața criptomonedelor una transparentă și sigură. Nu este clar cine și cum ar putea să impună reguli, chiar dacă majoritatea reprezentanților băncilor centrale din lume vorbesc tot mai apăsat despre nevoia de reguli pe această piață. 

Și tehnologia bitcoin este controversată. Tehnologia care stă la originea bitcoin este prezentată ca un posibil remediu pentru tot răul din societate, de la sărăcie la foamete. Dar în spatele unui discurs care vorbește despre descentralizare și libertate tehnologică, blockchain nu este decât o cursă spre profit a unei minorități, afirmă tranșant Nouriel Roubini într-un articol publicat, în colaborare cu Project Syndicate 2018, de cotidianul francez Les Echo. 

Valoarea bitcoin a scăzut de la începutul acestui an cu 70%, iar criptomonedele, în general, au avut scăderi drastice ale cotațiilor până aproape de 90%. În același timp, monedele virtuale au o mare expunere la fraudă, în sensul că patru din cinci jetoane emise încă sunt din start false. 

„Tehnologia blockchain este cea mai supraestimată și cea mai puțin utilă din istoria omenirii. În loc să fie un ideal, tehnologia este de fapt o formă a unui infern economic”, este de părere Roubini. „O mână de oameni se pretinde a fi un fel de Mesia în domeniul economic, spunând că iau apărarea maselor sărace, marginalizate și aflate în afara lumii bancare și că pot crea o bogăție de miliarde de dolari din nimic”, adaugă Nouriel Roubini. 

Dar trebuie observată extrema centralizare a acestui sistem, aflat în mâinile câtorva inițiați, numiți „mineri”. Un grup restrâns de companii, înființate în Rusia, Georgia sau China, controlează între două treimi și trei sferturi din activitatea de „minerit” și crește regulat costurile tranzacțiilor, pentru a-și mări profitul. 

De asemenea, 99% din tranzacții se derulează pe burse centralizate care sunt periodic piratate, iar monedele furate nu mai pot fi recuperate niciodată. Totodată, accesul la registrele blockhain este limitat și controlat de persoane așa-zis „calificate”. 

Cu toate acestea, bitcoin devine tot mai interesant pentru zona financiară tradițională. Astfel, banca de investiții Morgan Stanley arată într-un raport că monedele virtuale au devenit o clasă de active ca oricare altele pentru bănci și fonduri de investiții. Dacă în urmă cu un an șeful băncii de investiții americane spunea referitor la bitcoin că „un lucru” care crește cu 700% într-un an este prin definiție speculativ, acum, criptomoneda se găsește pe lista activelor instituționale. 

Cum s-a ajuns aici? Morgan Stanley afirmă în raportul intern că piața a evoluat, tot mai multe fonduri de investiții fiind interesate să plaseze bani în criptomonede. Investitorii instituționali dețin active de 7 miliarde de dolari, dintr-o piață estimată la 200 de miliarde de dolari. O creștere importantă, dacă ne gândim că acum doi ani achizițiile erau egale cu zero.

Criptomonedele rămân într-o zonă gri. Fără reglementări și fără piețe sigure de tranzacționare, monedele virtuale sunt o mare necunoscută pentru investitori. 

Comentarii