Home Life Exit 20 de ponturi reale pentru a nu-ți ruina vacanța!

20 de ponturi reale pentru a nu-ți ruina vacanța!

0
20 de ponturi reale pentru a nu-ți ruina vacanța!
9 minute de lectură

Carmen Neacșu, consilierturism.ro

Când lumea devine tot mai accesibilă, nicio destinație nu mai e atât de greu de bifat într-o viață. Plaje paradiziace ascunse la celălalt capăt al Pământului, bariere de corali, atoli, piscuri semețe, ghețuri arctice, păduri amazoniene sau vestigii istorice celebre sunt la cel mult trei zile distanță de noi.

Oriunde v-ar purta gândul, o vacanță reușită, cu experiențe și amintiri de neuitat începe cu ceva vreme înainte. Înainte de toate, cheia succesului este planificarea din timp și cu atenție, etapă cu etapă. O vacanță de vis se poate transforma rapid într-un coșmar greu de uitat, dacă treceți cu vederea câteva aspecte importante.

Iată câteva situații cu un potențial mare să vă ruineze vacanța:

1. Ați omis să verificați condițiile de intrare într-o țară. Când e vorba de călătorii în străinătate, sunt țări care ne permit să intrăm fără viză. Pentru altele, sunt necesare vizele, iar obținerea tuturor documentelor intră în responsabilitatea călătorului. Atenție la timpul în care se poate obține viza și nu uitați să verificați dacă pașaportul este valabil la data plecării.

2. Sunteți în contratimp. Mai exact, nu vă informați când e cea mai bună perioadă pentru a vizita o anumită destinație, atunci când vă puteți bucura la maximum de acele experiențe dorite. Paradisul Mării Caraibilor, de exemplu, este de văzut în perioada noiembrie-mai doar dacă faceți parte din grupul așa-numiților „vânători de uragane”. Dacă sunteți doar niște amatori de mare, soare și relaxare, atunci ocoliți zona în sezonul oficial al taifunurilor, adică din iunie până în octombrie!

3. Ați ales cel mai mic preț posibil. Pentru cei mai mulți, criteriul celui mai mic preț primează, ceea ce, până la urmă, nu e de blamat. Dar prețurile mici pot ascunde capcane, așa că dacă aveți impresia că e prea frumos ca să fie adevărat, atunci așa e! Fiți atenți la taxele ascunse, la perioada de valabilitate a ofertei, din partea cui vine, ce include și pentru ce perioadă.

4. Nu ați luat în calcul o marjă suficientă la schimbul de mijloace de transport. Se întâmplă des ca zborurile să plece și să ajungă la destinație cu întârziere, iar următoarea legătură să fie la limită sau pierdută. Până obțineți compensații, o parte a vacanței deja e compromisă. Trebuie să vă alocați timp suficient escalelor pe aeroport, transportului local, transferurilor și chiar controalelor de securitate.

5.  V-ați depășit bugetul! Aici, consecințele sunt evidente.

6. V-ați lăsat păcălit de fotografiile postate pe site-ul hotelului. Mai bine vă ghidați după recomandările prietenilor sau rewiew-uri.

7. Nu aveți cea mai potrivită conduită! Mai exact, nu vă informați asupra legilor și cutumelor locale ale destinației alese. Puteți lua amenzi mari sau puteți fi privat de libertate în cazuri extreme. O ținută indecentă – după standardele locale –, manifestarea afecțiunii în public, chiar și ținutul de mână, sunt interzise în unele state musulmane. În Dubai, de exemplu, trebuie să fiți atenți la conduită. În plus, nu este permisă fotografierea persoanelor pe stradă sau cazarea a două persoane de sex opus în aceeași cameră, dacă acestea nu sunt căsătorite.

8. Aveți o companie greșită. Nu ați plecat în călătorie cu persoanele potrivite. Cu cât grupul este mai mare, cu atât mai greu se vor armoniza dorințele membrilor acestora. Dacă nu vă puneți de acord asupra reperelor principale ale vacanței înainte de a pleca, mai bine vă schimbați planurile sau partenerii de drum. Cât nu e prea târziu!

9. Nu aveți grijă de sănătatea dv.! Mai ales dacă știți că aveți o afecțiune cronică, este indicat să vă vizitați medicul de familie înainte de plecare. Poate că acesta vă va recomanda să vă faceți un nou set de analize înainte de plecare. Nu uitați să-l întrebați pe medic când anume să luați medicamentația, dacă în destinația aleasă este un alt fus orar. În plus, este bine să vă asigurați că aveți suficiente medicamente cu dv. în bagaje pentru a nu întrerupe tratamentul.

10. Bagajul de mână e greu, dar nu conține fix ceea ce ar trebui! Se înțelege, medicamentele uzuale se păstrează în bagajele de mână, ca de altfel și produsele de îngrijire personală. Mi s-a întâmplat ca o mare companie aviatică, cu un bun renume, să-mi piardă bagajele timp de câteva zile bune. Pentru că astfel de incidente se pot produce și la case mai mari, să fim prevăzători!

11. Să nu fi auzit de „boala turistului”. Sunt destinații din această lume mare unde riscul apariției diareei călătorului este inevitabil. Vorbim de Asia, Africa, Orientul Mijlociu, America Centrală și de Sud și de Mexic. Medicii recomandă să avem întotdeauna cu noi și pastile împotriva răului de mișcare, pentru digestie, soluții pentru rehidratare. Plus medicamentele pe bază de ibuprofen (pentru febră) și, în fine, șervețele antibacteriene și spray-uri/produse împotriva țânțarilor. O mică trusă de prim ajutor!

12. Dați curs tentațiilor culinare. Fiecare dintre noi are slăbiciuni gastronomice, este omenesc. Dar, odată ajunși în destinațiile cu risc mare de enterocolite, ar fi bine să vă gândiți de două ori când gustați ceva apetisant, mai ales mâncarea stradală, care e la modă! Evitați să beți sucuri de fructe sau chiar cocktailuri cu gheață, sosuri sau chiar fructe. Încercați ceva la grătar și doar băuturi îmbuteliate!

13. Nu v-ați vaccinat înainte. Rămânând la capitolul prevenție, ar fi bine să vă informați dacă în destinația aleasă (din afara Europei) este sau nu obligatorie vaccinarea. Rețineți că unele vaccinuri trebuie făcute cu ceva vreme înainte de a ajunge la destinație!

14. V-ați pierdut optimismul și zâmbetul. Odată ajunși cu bine la fața locului, ce rost are să căutați nod în papură, dacă nu vă convine ceva? E bine să vă faceți curaj pentru a vă adapta la o lume diferită și pentru a fi deschiși la nou. Adoptarea unei atitudini pozitive și adaptarea rapidă la noile condiții nu vă pot face decât bine. Fiți deschiși și vorbiți cu oamenii, niciodată nu știți pe cine ați putea întâlni sau ce ați putea învăța!

15. Nu sunteți conectați la lumea reală! Este dificil să descoperi ceva nou atunci când aplicațiile mobile și Google par să știe totul despre orice, inclusiv despre destinațiile de vacanță. Dar un smartphone poate uneori să te facă să ratezi anumite experiențe și oportunitatea de a interacționa cu oamenii locului. Ei sunt cei care-ți pot oferi cele mai bune sfaturi, până la urmă. Întotdeauna când ajungi într-o nouă destinație, întreabă localnicii unde poți testa bucătăria tradițională sau ce e mai frumos și interesant în zonă.

16. Vreți să „bifați” totul. Nu puteți programa „la secundă” orice vizită și să nu lăsați loc și surprizelor noilor descoperiri. Aveți două opțiuni pentru a fi relaxat și mulțumit: fie vă planificați un itinerariu realizabil zâmbind, fie vă alegeți „n” lucruri de făcut și văzut, cu mențiunea că e musai să vă întoarceți, pentru restul, altă dată.

17. Luați totul prea în serios. Este bine să vă reîncărcați cu dozele minime de umor și să începeți să vedeți partea amuzantă a lucrurilor, chiar și în situații mai tensionate. Umorul este o abilitate care ar trebui cultivată în viață, nu doar în călătorii…

18. Nu lăsați „indicii” după dv. Multe dintre neplăcerile unei călătorii nu ar exista dacă ne-am face copii ale documentelor pe care să le lăsăm acasă și să le avem și în bagaje. Acolo unde putem avea acces la ele în caz de pierdere sau furt.

19. Nu ieșiți din propriile tipare! Părăsiți zona dv. de confort și încercați ceva diferit în vacanță, ceva ce nu puteți face acasă!

20 . Nu aveți un plan B. Dacă vremea ar putea fi o problemă, ar trebui să aveți un plan B pentru acea destinație.

Acestea sunt câteva sfaturi din lecțiile pe care le-am primit și învățat în călătoriile mele, de-a lungul anilor, și despre care am scris cu drag, în timp, pe consilierturism.ro. Nici măcar în vacanță nu uitați că timpul rămâne cea mai prețioasă resursă, iar amintirile sunt cele ce ne urmează toată viața. Drum bun!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here