36 de ore la Istanbul

Un oraș cu o istorie milenară, care trăiește într-un ritm neîncetat, îmbrăcat în milioane de lalele și stegulețe politice. Oraș în continuă schimbare și, cu toate acestea, același pentru întotdeauna.

65
4 minute de lectură
Un oraș cu o istorie milenară, care trăiește într-un ritm neîncetat, îmbrăcat în milioane de lalele și stegulețe politice. Oraș în continuă schimbare și, cu toate acestea, același pentru întotdeauna.

text și fotografii: LIUDMILA SLOKOSK

Vă mai amintiți acele gustoase însemnări de călătorie despre mâncarea care se vinde pe stradă și textul meu sfâșietor despre Istanbul? El se termina cu gândul că imediat după ce traversez granița încep să-mi fac planuri pentru următoarea vizită. Numai că s-a întâmplat în așa fel că, de atunci și până acum, de vreo patru-cinci ani nu mai fusesem acolo. Și iată că luna aceasta am avut minunata posibilitate să mă duc din nou, și de data aceasta călătoria a fost de lux. Pe aripile companiei „Turkish Airlines”, la clasa business. Din păcate, zborul este scurt și ajunge cât să bei unu-două fresh-uri, servite în pahare de sticlă cu pereții subțiri, și în timp ce admiri apele albastre ale mării ai și aterizat. În schimb, avem posibilitatea să vizităm baza de producție a companiei DO&CО – compania de catering care deservește liniile de zbor și unde, în afară de faptul că ne plimbă prin bucătărie, partea de logistică și de informare, ne și servesc o masă de prânz minunată, pe care fiecare călător la distanțe lungi o poate savura în aer. Porțelan adevărat și tacâmuri adevărate! Mâncarea este gustoasă, caldă și abundentă. Se termină cu o selecție de deserturi și ceai. Masa este servită într-un salon, exact același ca de Boeing 777.

Aceasta e baza de antrenamente a companiei, unde se antrenează toate echipajele. După ea vizităm și centrul de antrenamente de zboruri, unde nimerim în carlinga mașinii de antrenamente, iar în vecinătate un avion adevărat stă pe oglinda apei lângă un bazin imens – în sală au loc antrenamentele echipajelor turce și străine. Primim chiar și o diplomă de absolvire a cursului de instruire!

După un scurt tur prin oraș, suntem cazați la „Vialand Hotel”. Hotel e prea simplu spus. Este de fapt un complex imens, ridicat pe una dintre colinele orașului. Afară de hotel mai este și un mall, o parte din el fiind sub cerul liber, iar alături, în completare, se află un imens parc de agrement, care liniștit poate ocupa timpul unei zile întregi. A doua zi de dimineață, amabilul manager al complexului ne duce prin parc, ne arată care sunt atracțiile cele mai îndrăgite de public și în cele din urmă ne invită la o ceașcă de ceai aromat la cofetăria cu priveliște spre carusele. Parcul este plin de lume, copii, tineri și, indiferent de ziua ploioasă, cozile sunt interminabile. După-amiază mergem la o scurtă plimbare prin centrul istoric – acolo totul este ca în trecut, deși cumva mai domol – mulțimile de turiști s-au mai redus, dar agitația politică continuă – peste o zi urmează referendumul istoric. „Moscheea Albastră” se înalță tot așa de impunătoare, iar vizavi de ea, „Sfânta Sofia” reflectă razele de soare întâmplătoare. Cărucioarele cu castane coapte sunt peste tot , precum și pescarii de la podul Galata. Mâncăm repede într-un local de pe vremuri unde se servesc chiftele „Sultanahmet” și e timpul deja să pornim spre aeroport. Ca niște călători privilegiați ai clasei business, avem plăcerea de a ne delecta la sala VIP, care într-adevăr este imensă și oferă multiple posibilități de petrecere a timpului ce rămâne până la zbor – de la lecturi și biliard până la tot felul de bucate și băuturi, incluse în prețul biletului. Sunt prezentate toate meniurile pe care compania DO&CО le oferă călătorilor săi – și imensa diferență între ea și celelalte companii de catering este că aici într-adevăr se gătește. Bem câte o ultimă cafea turcească și urcăm la bord.

La revedere, Istanbul!

 

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele