Cărbunele, înfrânt de prețul energiei curate

252
5 minute de lectură

Puținele centrale de energie electrică din Statele Unite care mai funcționează pe bază de cărbune sunt tot mai afectate de regulile elementare ale economiei. Costurile energiei eoliene și solare sunt în cădere liberă, astfel că 74% din energia pe bază de cărbune a Statelor Unite ar putea fi înlocuită cu energie verde și tot ar presupune costuri reduse pentru consumatori, potrivit unui raport publicat luni de think tank-ul independent Energy Innovation.

Conform estimărilor, procentul centralelor pe bază de cărbune amenințate de ieftinirea energiei eoliene și solare va ajunge la 86% în 2025.

Studiul demonstrează faptul că operarea centralelor cu cărbune existente este mai costisitoare decât construirea de noi alternative ecologice.

„Centralele cu cărbune din Statele Unite sunt în pericol mai mult decât oricând“, a explicat directorul pentru politica energiei electrice din cadrul Energy Innovation, Mike O’Boyle, citat de CNN.

Astfel stau lucrurile, în pofida promisiunii președintelui Donald Trump de a revitaliza industria cărbunelui. Liderul de la Casa Albă a declarat sfârșitul așa-numitului „război al cărbunelui“ și a redus normele de poluare ce vizau reducerea emisiilor centralelor energetice pe bază de cărbune.

La sfârșitul anului trecut, Administrația de la Washington și-a anunțat planurile de a anula o normă de emisii impusă în timpul Administrației Obama, pentru a facilita deschiderea de noi centrale pe bază de cărbune.

„Efortul Administrației Trump de a reduce regulile de mediu vine mult prea târziu pentru a salva industria cărbunelui“, consideră O’Boyle.

Potrivit raportului Energy Innovation, în 2018, 211 gigawatti din capacitatea existentă de cărbune stau sub semnul întrebării în contextul producțiilor locale de energie eoliană sau solară, mai ieftine și tot atât de eficiente.

Carolina de Nord, Florida, Georgia și Texas sunt statele americane cu cel mai mare număr de centrale cu cărbune amenințate de această realitate. Energy Innovation definește „local“ a fi pe o rază de 35 de mile (56,3 de kilometri).

Până în 2025, capacitățile mari de producere a energiei pe bază de cărbune ale unor state precum Indiana, Michigan, Ohio și Wisconsin se vor afla sub presiunea constantă a energiei ecologice.

Desigur, doar pentru faptul că este fezabil din punct de vedere economic să se închidă o centrală cu cărbune și să fie înlocuită cu tehnologiile eoliană și solară, acest lucru nu înseamnă că se va întâmpla imediat. Oficialitățile fiecărui stat vor trebui să aprobe această schimbare și cu siguranță numeroase centrale vor decide să paseze consumatorilor costurile păstrării tehnologiei vechi.

În plus, industria cărbunelui asigură numeroase locuri de muncă în zone precum Appalachia, ceea ce înseamnă că schimbarea ar fi dăunătoare pentru economia locală.

Detronarea cărbunelui

Cărbunele a fost timp îndelungat regele industriei energiei până în deceniul precedent, când s-a confruntat cu o competiție acerbă din partea gazului natural. Gazul natural este un combustibil fosil mai curat și există din abundență în Statele Unite. În 2016, gazul natural a depășit pentru prima oară cărbunele ca sursă de energie în Statele Unite.

Între timp, energia provenită de la centralele cu cărbune a scăzut de la 48% în 2008 la numai 28% anul trecut, conform statisticilor guvernamentale.

Ajutat de o creștere majoră a investițiilor, prețul energiei solare și eoliene a scăzut cu 90% din 2009 și se așteaptă ca scăderea să continue. În acest context, energia curată se așteaptă să treacă printr-o creștere foarte rapidă pe parcursul următorilor doi ani, se arată într-un raport publicat în ianuarie de Administrația de Informare privind Energia din Statele Unite.

Energia solară se așteaptă să înregistreze o creștere de 10% în 2019, în timp ce energia eoliană se estimează că o va depăși pe cea hidraulică pentru prima oară. „Cea mai mare amenințare pentru cărbune este noua economie, nu normele de poluare“, estimează O’Boyle.

New Mexico fără emisii de carbon

O altă problemă cu care se confruntă industria cărbunelui este faptul că gospodăriile din Statele Unite își doresc tot mai mult surse curate de energie în condițiile în care oamenii sunt îngrijorați de schimbările climatice.

Tot mai multe locuințe și sedii de firme își instalează propriile panouri solare. Astfel, instalațiile solare de mici dimensiuni vor crește cu circa 44% pe parcursul următorilor doi ani.

Sub presiunea alegătorilor, mai multe state americane și-au stabilit obiective ambițioase legate de energia curată, prezentând aceste planuri drept sectoare ce vor duce la crearea de locuri de muncă.

Săptămâna trecută, guvernatorul statului New Mexico, Michelle Lujan Grisham, a semnat o lege ambițioasă ce prevede înlocuirea a jumătate din energia statului cu energie curată până-n 2030, iar până-n 2045, statul american intenționează să reducă la zero emisiile de carbon.

Generațiile viitoare „vor beneficia de pe urma unui mediu mai curat și o economie energetică mai robustă cu excelente oportunități de angajare“, se arată într-un comunicat dat publicității de Lujan Grisham.

California și Hawaii au adoptat măsuri similare.

Unele companii încep și ele să se adapteze la noua realitate.

Xcel Energy, o companie de energie cu sediul în Minneapolis ce deservește state din regiunea vestică, și-a luat recent angajamentul să furnizeze energie electrică fără emisii de carbon până în 2050. Planul presupune dublarea capacității eoliene și reducerea treptată a dependenței de cărbune.

Iar toate semnele par să indice că tot mai multe companii energetice se trezesc în fața noii realități a energiei curate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele