5G și efectele asupra corpului uman

804
5 minute de lectură

Tot mai multe voci își exprimă preocupările cu privire la un eventual efect negativ asupra organismului uman pe care l-ar putea avea viitoarele rețele de telefonie 5G. De unde vin însă aceste îngrijorări și cât de justificate sunt ele? Ce este diferit la 5G?

Precum tehnologiile celulare precedente, rețelele 5G se bazează pe semnale transmise prin unde radio între o antenă sau transmițător și telefonul mobil, potrivit BBC.

Suntem în permanență înconjurați de radiație electromagnetică – de la televiziune și semnale radio, la cea produse de alte tehnologii, între care și cea a telefoniei mobile, dar și din surse naturale precum razele soarelui.

5G folosește unde radio pe frecvențe mai înalte decât rețelele mobile anterioare, permițând conectarea simultană la internet a mai multor dispozitive și la viteze mai mari.

Acest tip de undă radio se propagă pe distanțe mai scurte în mediul urban, astfel că rețelele 5G au nevoie de mai multe relee comparativ cu tehnologiile precedente. Totodată, aceste transmițătoare vor trebui poziționate la înălțime mai mică.

Care sunt îngrijorările?

Radiația electromagnetică folosită de toate tehnologiile mobile a determinat îngrijorarea unora cu privire la presupuse riscuri asupra sănătății, inclusiv temeri legate de apariția unor tipuri de cancer.

În 2014, Organizația Mondială a Sănătății anunța că „nu au fost identificate efecte negative provocate de utilizarea telefonului mobil“.

Cu toate acestea, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasificat toate radiațiile generate de frecvențele radio ca „posibil cancerigene“.

Termenul „posibil“ a fost utilizat pentru că „există dovezi aproape concludente că expunerea poate cauza cancer la oameni“.

Consumul de murături sau utilizarea pudrei de talc sunt clasificate a avea același grad de risc, în timp ce băuturile alcoolice și carnea procesată sunt incluse la o categorie mai mare de risc.

Un raport toxicologic dat publicității în 2018 de către Departamentul american al Sănătății, raport citat deseori de cei care își exprimă îngrijorările, a arătat că șoarecii masculi care au fost expuși la doze mari de radiații radio au dezvoltat o tumoră canceroasă la inimă.

Pentru acest studiu, șoarecii au fost expuși la radiații de la telefoane mobile timp de nouă ore pe zi, în fiecare zi, timp de doi ani, începând din primele momente ale vieții.

Potrivit unui cercetător care a participat la experiment, „expunerea utilizată în acest tip de studiu nu poate fi comparată direct cu expunerea unui utilizator de telefonie mobilă“, fie el și utilizator frecvent.

„Deși unele studii sugerează o posibilitate statistică mai ridicată de risc de cancer pentru utilizatorii frecvenți, datele pe care le avem până-n prezent nu sunt suficient de convingătoare pentru a sugera nevoia implementării unor măsuri de siguranță“, a explicat doctorul Frank De Vocht, consilier guvernamental pe probleme de siguranță a telefoniei mobile.

Cu toate acestea, un grup de cercetători au contactat organismele Uniunii Europene pentru a cere blocarea implementării tehnologiei 5G.

Radiații inofensive

Plaja de frecvențe a undelor radio, utilizate în rețelele de telefonie mobilă, nu este una ionizată „astfel că nu are suficientă energie pentru a afecta ADN-ul și a afecta celulele“, consideră medicul și cercetătorul în afecțiuni cancerigene David Robert Grimes.

Mai sus în spectrul electromagnetic, mult peste frecvențele utilizate în telefonia mobilă, există un risc evident asociat cu expunerile prelungite.

Razele ultraviolete intră în această categorie nocivă și pot favoriza apariția cancerului.

Limite stricte de expunere sunt recomandate în cazul radiografiilor sau radiațiilor gama, ce pot fi extrem de nocive pentru organismul uman în cazul expunerii prelungite.

„Oamenii sunt în mod natural îngrijorați de factorii ce pot ridica riscul de cancer, însă trebuie înțeles faptul că undele radio au mult mai puțină energie decât însăși lumina pe care o vedem zilnic“, a spus Grimes.

Ce se întâmplă cu releele

Tehnologia 5G are nevoie de multe relee care să primească și să transmită semnale pentru telefonia mobilă. Însă, pentru că sunt mai multe transmițătoare, acestea pot funcționa la nivele mai mici de putere comparativ cu tehnologia 4G, ceea ce înseamnă că nivelul radiațiilor provenite de la antenele 5G vor fi mai mici.

Potrivit Guvernului britanic, nivelul câmpurilor de radiație radio din zonele frecventate este cu mult sub cel maxim recomandat.

„Deși o creștere mică a nivelului de expunere la unde radio este posibil cu adăugarea rețelelor 5G, nivelul de expunere va continua să fie unul mic“, conform Guvernului britanic. Totodată, frecvența semnalelor 5G se situează în aria neionizată a spectrului electromagnetic, astfel că nu există nici un fel de indicii cu privire la presupuse riscuri de sănătate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele