„A Clockwork Condition”, continuarea romanului „Portocala mecanică”

20

Manuscrisul nelansat „A Clockwork Condition”, scris de autorul britanic Anthony Burgess în continuarea romanului „Portocala mecanică”, a fost făcut public, relatează bbc.com.

Manuscrisul, care are 200 de pagini, dezvoltă temele prezente în cartea originală. Anthony Burgess l-a descris drept „un comentariu filosofic major cu privire la condiția omului contemporan”, care prezenta îngrijorările sale legate de efectele mass media, filmelor și televiziunii asupra oamenilor.

Lucrarea menționează și originea titlului cărții „Portocala mecanică”. Aceasta provine de la expresia „as queer as a clockwork orange” („la fel de nebun precum o portocală mecanică”), auzită de Burgess în 1945, într-un local din Londra. „Cuvântul «queer» nu însemna homosexual: era un sinonim pentru nebun. Pentru aproape douăzeci de ani am vrut să îl folosec drept titlu pentru ceva. Era o figură de stil tradițională, care cerea să dea titlul unei lucrări ce combina o preocupare pentru tradiție și o tehnică bizară”, afirma autorul.

„A Clockwork Condition” vorbește și despre controversele stârnite de ecranizarea romanului „A Clockwork Orange/ Portocala mecanică”, care a fost realizată de Stanley Kubrick. Adaptarea cinematografică a cărții, apărută în 1971, a fost acuzată că a inspirat infracțiuni violente, fapt ce a dus la interzicerea ei de către autoritățile din Marea Britanie. Pelicula a fost relansată în cinematografe în 1999, după moartea regizorului.

Manuscrisul a fost găsit printre documentele din locuința autorului de lângă Roma. După ce scriitorul a murit, în 1993, locuința a fost vândută, iar arhiva sa a fost mutată în orașul britanic Manchester. Documentul se află sub administrarea Fundației Internaționale Anthony Burgess.

Directorul instituției, profesorul Andrew Biswell, a afirmat că „A Clockwork Condition” nu a fost niciodată publicat deoarece Burgess nu a simțit că este persoana potrivită pentru a vorbi despre filosofie. Cu toate acestea, scriitorul britanic a publicat în 1974 o carte autobiografică intitulată „The Clockwork Testament”, care aborda teme similare cu cele din materialul nepublicat.

Anthony Burgess a fost un scriitor, critic literar și compozitor britanic devenit celebru pentru romanul distopic „A Clockwork Orange/ Portocala mecanică”, publicat în 1962. El a scris scenariul miniseriei de televiziune „Jesus of Nazareth/ Isus din Nazaret”, apărută în 1977, și a lucrat drept critic literar pentru numeroase publicații, printre care se numără The Observer și The Guardian. Burgess este autor de studii asupra unor scriitori clasici, cel mai cunoscut dintre aceștia fiind irlandezul James Joyce.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele