Acoperirea deficitului de cont curent cu fluxuri de capital autonom a continuat să se înrăutățească

16
2 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României arată în ultima Minută a şedinţei de politică monetară că evoluțiile și evaluările recente continuă să indice o decelerare mai pronunțată a creșterii economice în semestrul II, în principal pe fondul unei performanțe mai modeste a agriculturii, ce face probabilă staționarea gap-ului pozitiv al PIB la nivelul atins în trimestrul II, implicit ușor sub valorile prognozate anterior.

Cele mai noi evoluții sugerează, de asemenea, contribuții relativ egale aduse la avansul economiei în trimestrul III de consumul privat și de formarea brută de capital fix, în condițiile unei potențiale încetiniri a creșterii anuale a ambelor componente.

În cazul exportului net este însă posibilă o mărire a aportului negativ, având în vedere reaccelerarea creșterii în termeni anuali a deficitului balanței comerciale în iulie-august, față de media trimestrului II, pe fondul încetinirii mai pregnante a creșterii anuale a exporturilor, în raport cu cea a importurilor de bunuri și servicii.

Dinamica anuală a deficitului de cont curent s-a redus totuși considerabil în acest interval, datorită ameliorării balanței veniturilor primare, dar mai ales a balanței veniturilor secundare. Aceasta din urmă este însă atribuibilă unui efect de bază, iar acoperirea deficitului de cont curent cu fluxuri de capital autonom a continuat să se înrăutățească, au atenționat unii membri ai Consiliului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele