Activiști thailandezi anti-monarhie, „dispăruți“ în Vietnam

16
2 minute de lectură

Trei activiști thailandezi acuzați de insulte la adresa monarhiei au dispărut după ce inițial a existat informația că ar fi fost arestați în Vietnam, au anunțat grupuri militante pentru drepturile omului, la câteva luni după moartea a doi critici din exil ai monarhiei.

Adjunctul premierului thailandez, Prawit Wongsuwan, a negat informația că activiștii ar fi în custodia Thailandei, așa cum anunțase Alianța Thailandeză pentru Drepturile Omului, informează The Guardian.

Chucheep Chiwasut, care transmite din exil comentarii despre politica din Thailanda, și activiștii Siam Theerawut și Kritsana Thapthai ar fi fost predați autorităților thailandeze de către Vietnam la 8 mai, potrivit unui comunicat al Human Rights Watch.

„Decizia Vietnamului de a preda Thailandei trei activiști cunoscuți ar trebui să declanșeze semnale de alarmă în cadrul comunității internaționale“, a comentat directorul Human Rights Watch Asia, Brad Adams.

Amnesty International a precizat că cei trei militanți sunt cercetați de multă vreme pentru insulte la adresa monarhiei.

Articolul 112 din Codul penal al Thailandei prevede pedepse cu până la 15 ani de închisoare pentru orice persoană care insultă regele, regina, moștenitorul coroanei sau regentul.

Grupurile care veghează asupra respectării drepturilor omului au acuzat regimul militar de aplicarea mai largă a Articolului 112, pentru reducerea criticilor la tăcere după o tentativă eșuată de lovitură de stat ce a avut loc în 2014.

În ianuarie, cadavrele a doi critici ai Armatei și ai Familiei Regale, Chatcharn Buppawan, în vârstă de 56 de ani, și Kraidej Luelert, de 46 de ani, au fost găsite în râul Mekong. Trupurile neînsuflețite aveau legate bucăți de beton, pentru a se scufunda.

Armata a anunțat că nu deține informații legate de moartea celor doi.

Activistul Surachai Danwattananusorn, în vârstă de 78 de ani, care conducea un post de radio în Laos critic la adresa monarhiei thailandeze, a dispărut fără urmă în decembrie.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele