Proiect pentru acordarea de facilități medicilor de familie din mediul rural

2 minute de lectură

Medicii de familie ar putea beneficia de facilități, dacă își deschid cabinete în mediul rural, potrivit unui proiect de lege depus de doi parlamentari USR. Inițiatorii proiectului propun ca sumele alocate finanțării asistenței medicale primare să nu fie mai mici de 8%.

Senatorul USR Adrian Wiener și deputatul USR Tudor Rareș-Pop susțin că peste 700 de localități nu au încă un cabinet cu medic de familie.

„Situația actuală a acestei specialități în România este una îngrijorătoare. Sunt peste 700 de localități fără medici de familie iar vârsta medie a acestora este de 57 de ani. Se estimează că în următorii 10 ani vor pleca din sistem, prin pensionare, 30% din cei 11.000 de medici de familie din România. Accesibilitatea la sistem rămâne una dintre cele mai slabe din Europa”, prevede expunerea de motive a proiectului de lege.

Cei doi aleși ai USR mai susțin că „aproape jumătate din populația țării trăiește în mediul rural unde principalul acces la sistemul de sănătate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie”.

În acest context, ei propun modificarea Legii nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel: „Sumele alocate pentru finanțarea asistenței medicale primare se stabilesc pe baza obiectivelor politicii naționale de sănătate publică și nu pot fi mai mici de 8% din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, prevede modificarea adusă articolului 86 din Legea.

Și articolul 74 (1) este modificat în felul următor: „Autoritățile administrației publice locale acordă facilități și stimulente aferente instalării unu medic, înființării și funcționării cabinetului de medicină de familie, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare”.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătății a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Lidia Truică
Jurnalist cu 27 de ani de experiență, din care 23 în presa economică. A debutat în presă in 1993 ca jurnalist la cotidianul Evenimentul Zilei și a continuat să lucreze în mai multe instituții de presă abordând domenii precum agricultura, energie, sanatate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele