Din ce în ce mai multe companii cu impact în economie au dificultăți

Companiile importante din economia românească aflate în situații dificile (restructurabile şi insolvabile) au atins o pondere de 51% în totalul companiilor de impact, inversând, pentru prima dată balanţa între companiile sănătoase şi companiile în dificultate, arată o analiză a CITR Group.

49
2 minute de lectură

„Cu o adâncire a deficitului de cont curent şi bugetar şi cu presiune pe inflaţie, avem semnale că structura companiilor se va modifica printr-o creştere ca pondere a companiilor restructurabile şi a celor insolvabile. Ne aşteptăm la o polarizare mai adâncită decît în 2018, companiile sănătoase vor performa tot mai bine, iar cele cu dificultăţi vor înregistra o înrăutăţire, care, coroborată cu schimbări macroeconomice, să creeze elemente de risc semnificative pentru perioada următoare. Este posibil să asistăm la o creştere a dezechilibrelor,” prognozează experţii CITR Group, primul grup de firme din România specializat în soluții personalizate pentru companiile aflate în impas economic și reprezentant al României în forul de conducere al INSOL Europe – organismul european al practicienilor în insolvență.

În prezent, 79% din business este produs de 4% din companiile din economia românească, iar dintre acestea 51% înregistrează dificultăți, arată studiul CITR Group. În cadrul celor 4% companii ce realizează 79% din cifra de afaceri obținută în economia românească lucrează mai mult de jumătate dintre cele peste 4 milioane de salariați înregiistrați de statistica oficială din România.

Recent, Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, declara că „Față de 2008, în România lui 2018 aveam de 5 ori mai multe reorganizări în piață, aproape 6% din totalul insolvențelor. În plus, dacă ne uităm la cifrele avansate de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), 80% dintre companiile care intră în insolvență în țara noastră, în jur de 8.000 anual, sunt fără active și fără bunuri, deci fără un rol activ în economie. Dacă aplicăm acest procent de 6% la companiile de impact din economia națională (companii cu active de peste 1 milion de euro conform CITR), numărul reorganizărilor este mult mai mare, undeva spre 20-22%. Iar în CITR avem constant în jur de 40% companii aflate în procedură de reorganizare. Printre mecanismele de reorganizare, cele mai cunoscute sunt reeșalonarea datoriei, alături de haircut – reducerea supraîndatorării și transferul de business (identificarea unui core business supraîndatorat, dar cu potențial și șanse de redresare) și fuziune prin consolidarea fluxurilor operaționale și financiare”.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele