Acuzat de corupție, Benjamin Netanyahu jură că va continua să lupte

  Alegătorii vor decide curând dacă prim-ministrul în dificultate merită să fie reales

  6 minute de lectură

  O lovitură pentru Bibi

  Ediția tipărită | Orientul Mijlociu și Africa – 28 februarie 2019 | IERUSALIM


  BENJAMIN NETANYAHU speră de mult să scrie istoria, anul acesta. Pe 9 aprilie, când Israelul organizează alegeri generale, el vrea să atingă recordul stabilit de prim-ministrul fondator al țării, David Ben-Gurion, obținând cea de-a cincea victorie în alegeri. După asta, în iulie, el dorește să devină liderul israelian cu cele mai vechi state în funcție. El poate să realizeze aceste scopuri, dar pe 28 februarie a scris o istorie oarecum diferită, devenind primul premier israelian în funcție care să fi fost pus sub acuzație, înainte de un proces.

  Delictele pentru care este acuzat Netanyahu sunt dare de mită, înșelăciune și abuz de încredere. „Ați afectat imaginea funcției publice și încrederea publică în ea”, a scris procurorul general în decizia sa. „Ați acționat într-un conflict de interese, ați făcut abuz de autoritatea dumneavoastră atunci când ați ținut cont de alte considerente, legate de interesele dumneavoastră personale și de interesele familiei dumneavoastră. Ați corupt funcționari publici care lucrau cu dumneavoastră.”

  Avocații lui Netanyahu vor avea ocazia să respingă acuzațiile într-o ședință ante-proces, înainte de înaintarea rechizitoriului oficial. El însuși a pornit atacul, spunând: „Acest castel de cărți de joc se va prăbuși curând”. Dar afirmațiile sale repetate despre anchetă, că „nu va fi nimic, pentru că nu este nimic”, încep să sune mai puțin convingător.

  Acuzațiile provin din trei dosare. În primul, numit Dosarul 1000, poliția susține că el a acceptat daruri, sub formă de bijuterii, șampanie și trabucuri cubaneze, în valoare de peste 200.000 $, de la oameni bogați, în schimbul unor favoruri politice. În dosarul acesta, el este acuzat de înșelăciune și de abuz de încredere. În al doilea, Dosarul 2000, se sune că el ar fi discutat în conivență cu patronul unui ziar să reducă tirajul altui ziar concurent, în schimbul unor articole de presă favorabile. Nu s-a căzut la niciun acord, el este totuși acuzat de abuz de încredere.

  Al treilea, cunoscut ca Dosarul 4000, implică cel mai mare risc pentru Netanyahu. Aici este acuzat că ar fi intervenit în deciziile de reglementare din partea unui gigant al telecomunicațiilor, Bezeq, ca răsplată pentru articolele favorabile publicate pe Walla!, unul dintre cele mai apreciate website-uri din Israel, care este deținut de această companie. Acuzațiile potențiale sunt de înșelăciune, abuz de încredere și dare de mită. Dacă ar fi condamnat, ar putea face închisoare.

  Poliția a recomandat anterior punerea sub acuzare a lui Netanyahu, în alte anchete, dar procurorii-șefi l-au lăsat să scape mai înainte doar cu o mustrare publică. Este însă dificil de imaginat că dosarele recente nu vor fi trimise în justiție. Anchetatorii din poliție și procurorii de stat au avut nevoie de mai bine de trei ani ca să le instrumenteze. Printre zecile de martori ai acuzării se vor afla trei foști colaboratori apropiați ai prim-ministrului. Mandelblit, care va avea ultimul cuvânt, a fost secretar de cabinet al lui Netanyahu înainte ca premierul să îl numească în funcția sa actuală. El a deliberat timp îndelungat și greu asupra deciziei.

  Sistemul juridic din Israel a dovedit deja că nimeni nu este mai presus de lege. Un fost premier, Ehud Olmert, a făcut închisoare pentru luare de mită; un fost președinte, Moshe Katzav, a fost condamnat pentru viol. Totuși, Netanyahu insistă că acuzațiile împotriva sa sunt praf în ochi. El spune că este victima unei conspirații a celor de stânga, care încearcă să folosească sistemul juridic ca să îl răstoarne de la putere, deoarece nu pot să îl învingă la urne.

  Legea nu îl obligă pe un prim-ministru pus sub acuzare să demisioneze. Olmert a demisionat înainte de a fi pus sub acuzare; Yitzhak Rabin, un alt fost prim-ministru, a evitat punerea sub acuzare pentru deținerea unui cont bancar ilegal demisionând. Sunt slabe șansele ca Netanyahu să demisioneze în cadrul unei negocieri a pedeapsei, salvându-se astfel de o factură legală enormă, dar pe moment el pare hotărât să combată acuzațiile și, dacă va câștiga în aprilie, chiar să se prezinte la proces ca prim-ministru în funcție – deși asta ar fi aproape sigur subiectul unei contestații judiciare.

  S-ar putea să nu se ajungă la asta. Principalii doi contracandidați ai lui Netanyahu în alegeri – Benny Gantz, un fost șef de stat major al armatei, și Yair Lapid, fostă vedetă de televiziune – s-au aliat pe 21 februarie. Noul lor partid centrist, numit Albastru și Alb, după culorile steagului Israelului, a început să atragă alegători de dreapta care nu mai sunt amorezați de prim-ministru. În sondaje, el are scoruri mai bune decât partidul Likud al premierului.

  Se pot schimba multe până în ziua alegerilor. Majoritatea sondajelor acordă încă o mică majoritate coaliției de partide naționaliste și religioase a lui Netanyahu în viitorul Knesset. El spune că anchetele sunt o „vânătoare de vrăjitoare” și că știrile despre corupție sunt „fake news”; israelienii ar trebui să îl voteze și să întoarcă spatele elitei liberale.

  Aliații săi politici cred că mulți vor face așa, așa că încă nu l-au abandonat. Dar el începe să pară disperat. Recent, a încheiat un pact electoral între Casa Evreiască, un partid religios din coaliția sa, și Puterea Evreiască, un partid rasist care încurajează emigrarea tuturor arabilor. Până recent, chiar și Likudul considera că nu se poate asocia cu Puterea Evreiască. Totuși, această uniune asigură că cele două partide vor atinge pragul minim de 3,25% din voturi necesare pentru a obține mandate în Knesset, maximizând voturile de dreapta.

  Criticii lui Netanyahu spun că el aduce daune democrației din Israel – și se tem că va aduce daune și mai mari, dacă va fi reales. El și-a ațâțat suporterii împotriva unor organisme de stat odinioară respectate, cum este sistemul judiciar. Zvonurile spun că dacă va câștiga, el va încerca să adopte o lege care să le dea imunitate prim-miniștrilor împotriva acționării lor în justiție cât sunt în funcție. Între timp, el va încerca să transforme alegerile într-un referendum, în care alegătorii vor alege între prim-ministru și procurorii săi. Din ce în ce mai mult, Netanyahu e gata să slăbească instituțiile Israelului, în încercarea de a-și asigura supraviețuirea politică.


  Acest articol a apărut în secțiunea Orientul Mijlociu și Africa din ediția tipărită a The Economist, sub titlul „O lovitură pentru Bibi”

  LĂSAȚI UN COMENTARIU

  Comentariul:
  Introduceți numele