Adevărul solomonic al lui Ludovic Orban

184
3 minute de lectură

Aflat la Mediaș, președintele PNL, a declarat că „nu i se pare normal ca angajații din sectorul IT să fie scutiți de la plata impozitului pe salariu”. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale, care îmbracă forma unor privilegii”, a explicat Ludovic Orban.

Reacțiile au fost rapide. Un deputat USR a criticat ideea, profesorul de economie Cristian Păun, care, însă, este și consilier economic al președintelui PNL, a susținut cu argumente declarația. Cu mai multe date a venit asociația de profil din industria de software care a argumentat că un impozit zero pentru angajații cu specific tehnic din IT are darul de a face această industrie competitvă în raport cu concurenții din Polonia, Ucraina sau Belarus.

Ideea introducerii unei facilități fiscale a fost de a încuraja dezvoltarea unui sector care începuse să conteze la nivelul economiei românești, de a oferi forță de muncă autohtonă mai bine plătită și care să nu plece din țară.

Obiectivele au fost, fără îndoială, atinse. Sectorul IT a ajuns să aibă în acest moment cele mai mari salarii din economia românească. Conform datelor Institutului de Statistică, în luna martie, salariul mediu net era de 7.491 lei, cel mai mare din România și de aproape două ori și jumătate mai mare decât media pe economie.

Totodată, sectorul de tehnologia informației a crescut mult în ceea ce privește contribuția în produsul intern brut ajungând la 5,2%, în anul 2018, și în ceea ce privește contribuția la creșterea PIB care a fost anul de trecut de 0,7%, al doilea sector după industrie.

Toate aceste progrese nu sunt datorate exclusiv facilității fiscale pentru salarii. Industria IT a căpătat, în ultimii ani, o pondere tot mai importantă în toate economiile lumii. Deci, creșterea sectorului de tehnologie a venit organic și în economia românească.

În plus, IT-iștii au trăit recent “o traumă legislativă”, în sensul că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a necesitat o schemă specială pentru sectorul de tehnologie.

Tema deschisă de dl. Orban este tipic solomonică. În care ambele părți au dreptatea lor. Și tabăra președintelui PNL are dreptate atunci când afirmă că nu sunt normale privilegiile fiscale pentru o categorie sau alta. Cea mai bună dovadă în acest sens este că deja s-au făcut derogări de la regula fiscală și pentru cercetători, și pentru cei din domeniul construcțiilor și există un proiect de lege care se referă la angajații din domeniul petrochimiei. Desigur, pentru fiecare în parte se pot găsi o mulțime de argumente, dar esența este de a armoniza sistemul fiscal, nu de a-l face atât de divers încât nimeni să nu îi mai înțeleagă logica.

Și tabăra care pledează pentru păstrarea facilităților fiscale la salariile din IT are suficiente argumente. Păstrarea competitivității industriei de profil din România este cel mai important dintre acestea.

Dar, președintele PNL greșește din alt punct de vedere. Pune o problemă punctuală, când tema trebuie să fie generală. Adică, mult mai interesant ar fi ca politicienii din opoziție să pledeze pentru schimbarea actualului sistem fiscal, de tip „șvaițer”, cu multe găuri și multe scăpări, într-unul coerent, egal, fără derogări și „portițe” prin care s-au strecurat de-a lungul timpului nenumărați clienți politici. Pledoaria ar trebui să fie pentru un Cod fiscal care să trateze în mod egal contribuabilii persoane fizice sau juridice. Principiile fiscale ar trebui să fie punctul de plecare, nu neapărat facilitățile.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele