Administrația Trump, dată în judecată de 16 state americane

54
Foto: Getty Images/Guliver
2 minute de lectură

O coaliție de 16 state americane, în frunte cu California, a dat în judecată Administrația Donald Trump în legătură cu decizia de a decreta stare de urgență pentru a putea aloca fonduri în scopul construirii controversatului zid la frontiera cu Mexic, relatează BBC.

„Îl dăm în judecată pe președintele Trump pentru a-l împiedica să jefuiască în mod unilateral fondurile contribuabililor care au fost alocate în mod legal de Congres pentru cetățenii statelor noastre. Pentru majoritatea dintre noi, funcția prezidențială nu este un loc pentru teatru“, a declarat Xavier Becerra, procurorul general al statului California.

Guvernatorul Gavin Newsom din California a calificat decizia președintelui drept „teatru politic“, în timp ce procurorul general al statului New York, Letiția James, a promis că va „lupta cu orice instrument legal pe care îl are la dispoziție“.

Alături de California, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia și Michigan sunt statele care s-au coalizat împotriva deciziei de decretare a stării de urgență.

Aceste state susțin că decizia președintelui Trump de a deturna fondurile de urgență pentru a finanța construcția zidului le-ar costa milioane de dolari, lucru ce ar afecta economiile locale.

Președintele Trump și-a anunțat vineri intenția de a declara starea de urgență la frontiera cu Mexic, decizie ce i-ar permite să acceseze aproape opt miliarde de dolari pentru construirea zidului, după ce Congresul a refuzat să-i aloce aceste fonduri. Cu toate acestea, suma ar fi cu mult sub cele 23 de miliarde de dolari estimate a fi necesare pentru construirea zidului de-a lungul celor 3.200 de kilometri de frontieră.

Președintele Trump se aștepta ca decizia să fie contestată și a estimat că acțiunea va ajunge la Curtea Supremă.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele