Airbus Beluga XL: Noul „monstru“ al cerului

79
1 minut de lectură

Una dintre cele mai impresionante aeronave de mari dimensiuni, noul Airbus Beluga XL, a finalizat o serie de teste pe aeroportul Hawarden, din Wales, înainte de a intra în serviciu, în a doua jumătate a acestui an, relatează CNN.

În timp ce aeronavele de pasageri de mari dimensiuni, cum este cazul Aibus A380 și Boeing 747, nu mai sunt dorite de companiile aeriene, care preferă aeronavele mai economice, Beluga XL, care va fi fabricat în cinci exemplare, va deveni una dintre cele mai mari aeronave din lume.

Avionul nu va fi destinat transportului de persoane. Aeronava-cargo a fost concepută de Airbus pentru transportul de componente între centrele europene de producție și liniile de asamblare din Toulouse, Hamburg și Tianjin.

Beluga XL este succesorul Beluga, cunoscut și sub numele Airbus A300-600ST, aflat în serviciu din 1995.

Pornind de la un A330, inginerii de la Airbus au coborât nivelul cabinei și au adăugat un compartiment-cargo deasupra fuselajului.

Versiunea XL este cu șase metri mai lungă și cu un metru mai lată, permițând transportul a două aripi de tip A350 simultan, față de una singură, cât putea transporta versiunea anterioară.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele