Agenda viitorului european, mai importantă decât răfuielile politice

71
5 minute de lectură

Vacanța indignată a diasporei s-a consumat aproape tragic sub lentilele infinite ale presei din lumea largă. Protestele și spectacolul absurd al reprimării lor brutale a cucerit rapid locul rezervat breaking-news-ului, a intrat în prime time, a urcat pe prima pagină a ziarelor, a născut editoriale dure la adresa conducerii României și a răvășit internetul. Urmarea pare desprinsă dintr-o piesă a lui Caragiale: se caută vinovați în afara câmpului de luptă. Realitatea noastră nu are însă vreun parfum de comedie, poate cu excepția gafelor ireale cu care unii politicieni de vârf distrează poporul.

România are nevoie de seriozitate, de strategii realiste, de conducere și coordonare inteligentă. Are nevoie de proiecte realiste, dar mai trebuie să-și înțeleagă nevoile. În timpul inundațiilor a căzut un pod feroviar, însă niciun glas cu autoritate n-a rostit vreo frază care să descrie dacă se va repara, cât va costa asta și când va fi gata podul. Pesta porcină africană bântuie prin România și efectele sale pot fi dezastruoase pentru omul simplu, dar și pentru agricultura românească. Comisia Europeană spune că ne-a dat bani de prevenție, iar dacă nu i-am consumat sau nu i-am folosit, e vina noastră. Aflăm că agenția care trebuia să finanțeze și să organizeze verificarea stării de sănătate a efectivelor de animale a sărit etapa de primăvară a exercițiului. Nimeni nu și-a dat demisia și, mai ales, agenția a rămas sub directa coordonare a premierului. Acum chiar să fi avut un premier de talia lui Winston Churchill, tot ar fi trebuit rupt lanțul aiurelii, iar agenția să revină, rapid, sub coordonarea Ministerului Agriculturii. Molima face ravagii, la graniță pândește altă pestă, iar politicienii își pierd vremea cu fleacuri și cu atacuri sub centură.

Agenda politică a anului viitor este intensă: vom conduce Consiliul European, dar, poate mai important pentru politica internă, ne vom trimite în Parlamentul European reprezentanții. Lumea se schimbă, geopolitica este frământată de reașezări, de surprize, Europa însăși se va schimba, va căpăta contur, probabil, scenariul celor două viteze. Așa încât este esențial ca trimișii noștri acolo, la Strasbourg, la Bruxelles sau în Luxemburg, să fie deștepți, să vorbească fluent, elegant, ca niște intelectuali, cel puțin două limbi străine, să fie bine educați, inclusiv din perspectivă academică, să fie corecți, modești. Să nu aibă probleme penale, întrucât e rușinos și chiar scandalos, fac de râs țara. Așa încât o organizare atentă, lucidă și, mai ales, onestă a alegerilor parlamentare este esențială nu doar pentru partidele politice, ci pentru viitorul românilor aflați atât afară, cât și în țară.

Protestele diasporei ne-au descris, poate, dimensiunea României care trăiește și muncește în afara granițelor, dar care are și, mai ales, va avea probleme uriașe în viitor. În Marea Britanie avem o comunitate românească în Marea Britanie care număra anul trecut 388.000 de persoane și era mai mare decât cea a indienilor și poate de aceea idea unui Partid al Diasporei s-a născut acolo, din necesitate, spaimă și din disperarea că nimeni nu-i reprezintă. A venit poate momentul ca politicienii să înțeleagă că cei peste trei milioane de români care muncesc afară, care trimit acasă, oficial, aproape cinci miliarde de euro au nevoie de reprezentare onestă, inteligentă și activă. Între timp, alegerile europarlamentare trebuie luate în serios de politicieni și de alegători. Din cauza intensității schimbărilor, ale provocărilor geopolitice, importanța lor va fi imensă pentru viitorul nostru.

Însă avem nevoie de politicieni realiști, ponderați, inteligenți, care să înțeleagă că, dacă te joci cu imaginea țării și o veștejești după poftă, pierdem toți și nu va fi doar un dezastru de imagine. Turcia, de pildă, a intrat în atenția presei din lumea întreagă nu doar cu povestea inflației sale cronice și a monedei sale slabe, ci și datorită a două știri. Prima a fost declarația președintelui Erdogan că este inamicul creșterii dobânzii, iar banca centrală îl va asculta supusă, a doua a fost disputa diplomatică dintre Turcia și SUA, în urma reținerii în închisoare a unui pastor american. Ei, și ce legătură este între imaginea naivității și ignoranței economice sau a autoritarismului absurd cu economia?, ne-am întreba noi. Răspunsul a venit pe calea banului: lira turcească s-a prăbușit deoarece, atenție ce spun economiștii de la Goldman Sachs, „dezechilibrele economice și deficiențele instituționale ale țării au încins mințile investitorilor”. Ei bine, poate a venit momentul ca amatorii noștri de aventuri fiscale și bugetare care sfidează logica economică să se întrebe ce investitori străini ar intra în parteneriate public-private pentru proiecte mari, de autostrăzi, fabrici sau combinate. Devenim pe neașteptate un stat cu o percepție ridicată de risc, ceea ce nu ar strica doar planurile investiționale ale autorităților locale sau centrale, ci și firava liniște financiară a oamenilor simpli, cei care votează.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele