Agenția pentru Investiții Rurale anunţă măsuri noi cu finanțare europeană

30
3 minute de lectură

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat, luni, că sunt disponibile fonduri europene nerambursabile pentru investiţii în pomicultură, procesare, cooperare şi infrastructură rurală prin intermediul unor submăsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2020).

„În această perioadă sunt deschise mai multe sesiuni de primire a cererilor de finanțare prin intermediul PNDR 2020. Cei care doresc să investească în agricultură și în dezvoltarea mediului rural mai au la dispoziție fonduri pentru sectorul pomicol, pentru procesare, pentru cooperare, pentru infrastructura de irigații, iar în arealul ITI Delta Dunării fonduri pentru infrastructura de bază și pentru investiții asociate patrimoniului cultural. Recomand solicitanților să întocmească cu atenție întreaga documentație de depunere și, dacă au nevoie de informații suplimentare, să se adreseze experților Agenției pentru clarificări, astfel încât să depună proiecte bune, cu șanse mari de a se concretiza în investiții utile mediului rural.”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

În cadrul investiţiilor în sectorul pomicol, prin submăsura 4.1.a, s-au depus 28 de proiecte de investiţii în valoare de aproximativ 23,7 milioane de euro. Fondurile disponibile pentru depunere sunt în valoare de peste 74,4 milioane de euro şi pot fi solicitate până la data de 15 august 2019, dacă nu se epuizează până atunci ca urmare a cererilor de finanţare primite.

Investiţiile în modernizarea unităţilor de procesare sunt finanţate prin intermediul schemei GBER, iar fondurile disponibile pentru depunerea proiectului sunt în valoare de 29,6 milioane de euro, până la data de 30 iunie 2019.

Componenta de infrastructură de irigaţii este o altă linie prin intermediul căreia AFIR primeşte cereri de finanţare prin submăsura 4.3., pentru care, până în prezent, s-au depus 12 proiecte în valoare de 11,8 milioane de euro. Cei interesaţi pot depune proiecte în limita plafonului de 288 milioane de euro, până în data de 31 august 2019, în limita fondurilor disponibile.

Începând cu 21 ianuarie şi până la 30 aprilie 2019, AFIR primeşte solicitări de finanțare pentru investiții în infrastructura de bază și patrimoniu cultural din arealul ITI Delta Dunării. Prin intermediul submăsurii 7.2 Investiţii în crearea si modernizarea infrastructurii de bază la scală mică, s-a depus un proiect pentru infrastructura educaţională în valoare de 277.174 euro. Plafonul disponibil pentru finanţarea investiţiilor din Delta Dunării se ridică la aproximativ 25 milioane de euro.

În plus, se pot depune cereri de finanţare în limita plafonului de 7,4 milioane de euro pentru investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural din zona ITI – Delta Dunării, prin intermediul submăsurii 7.6.

De asemenea, solicitanţii interesaţi pot depune cereri de finanțare prin intermediul submăsurilor 16.1 și 16.1a Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale, dezvoltarea de proiecte pilot, produse și procese în sectorul agricol și în cel pomicol. Bugetul alocat celor 2 linii de finanțare este de aproximativ 12,5 milioane de euro și este disponibil până la data de 10 aprilie 2019 pentru submăsurile 16.1 și 15 martie 2019 pentru 16.1a. Până acum s-au depus 12 proiecte în valoare de peste 4 milioane de euro.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele