România este a șasea cea mai mare putere agricolă a Europei dar toți specialiștii sunt de acord că potențialul său este mult mai mare. Deși producția crește de la an la an, România are unul dintre cele mai scăzute randamente la hectar și nu a reușit să iasă din logica exporturilor de materie primă. Specialiștii spun că România își poate cu ușurință dubla producția dacă face trecerea către o agricultură inteligentă, tehnologizată și digitalizată.
Agricultura românească a avut, începând cu 2007, oportunitatea crucială de a se dezvolta și moderniza grație fondurilor europene. Plățile directe, subvențiile la hectar, au fost și au rămas indispensabile supraviețuirii fermierilor români pe piață. Într-o lume amenințată de o gravă criză alimentară ce ar putea lovi spre 2050, miza este ca România să își folosească întreg potențialul.
În 5 ani de mandat, europarlamentarii PNL au avut agricultura în topul priorităților lor, iar pentru mandatul următor PNL plănuiește ca agricultura să rămână pe o poziție înaltă în agenda lor. Dovada este și plasarea a 3 specialiști în agricultură în primii 12 candidați pe lista pentru alegerile europarlamentare: Daniel Buda, Dan Motreanu și Mihai Țurcanu. Ce au făcut în mandatul trecut și ce planuri au pentru mandatul următor?
Subvenții mai mari din 2021
Aflat acum în discuția Parlamentului European, bugetul pentru agricultură care va intra în vigoare începând cu anul 2021 garantează fermierilor români o subvenție mai mare la hectar – de la 195 euro la 225. Europarlamentarul și candidatul PNL, Daniel Buda, este cel care s-a luptat ca subvenția acordată fermierilor români să crească. Obiectivul PNL pentru următorul mandat este ca fermierii români să ajungă la nivelul subvenției din statele europene occidentale.
Crește “Prima fermă”
Tot începând cu 2021, tinerii fermieri vor primi și mai mult ajutor din partea Uniunii Europene. PNL a insistat în acest sens, odată cu discutarea bugetului pentru agricultură, mai ales în contextul depopulării satului românesc. Astfel, suma alocată pentru tinerii fermieri a crescut de la 70.000 de euro la 100.000 de euro, iar perioada de implementare, de la 5 la 7 ani. În plus, a crescut și vârsta aplicanților, la aceste finanțări având acces și persoanele de peste 40 de ani. Unul dintre obiective este atragerea românilor plecați peste hotare înapoi acasă.
Ce își propune PNL pentru următorul mandat în Parlamentul European
Prima fermă – Program adresat tinerilor prin subvenţionarea dobânzii aferente creditului necesar achiziţionării de teren pentru dezvoltarea fermei;
Prima seră – Program adresat fermierilor în vederea construirii de sere, finanţate prin fonduri europene;
Programul “Rabla” pentru utilajele agricole – Program destinat fermierilor care doresc să îşi reînnoiască infrastructura agricolă prin subvenţionarea parţială a utilajelor;
Îmbunătăţirea gradului de digitalizare şi tehnologizare prin:
- accesul ridicat la internet în zonele rurale
- dezvoltarea de servicii publice digitale
- sprijin financiar pentru achiziţionarea de echipamente moderne şi inovative
Obţinerea pentru fermierii români de subvenţii egale cu cele ale agricultorilor din restul statelor UE
Simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene:
- Înfiinţarea unui Birou Unic pentru avize.
- Instituirea unui set unitar de reguli la nivelul tuturor statelor membre.
- Lansarea unui ghid privind absorbţia fondurilor europene pentru perioada
2021-2027. - Accelerarea procesului de cadastrare pentru a evita pierderea fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2021-2027.
- Creşterea gradului de asociere în agricultură astfel încât fermierii să poată să îşi dezvolte capacităţile de producţie şi să devină competitivi pe piaţa europeană.
- Protejarea raselor româneşti de animale prin sprijin financiar adecvat.
Află mai multe despre PNL și alegerile europarlamentare: https://www.romaniainprimulrand.ro