ALEGERI PREZIDENŢIALE 2019: La finalul primei zile de vot, peste 100.000 de români au votat deja în diaspora

51
2 minute de lectură

Urmăriţi-ne şi pe Facebook.

La ora 23:00, 102.000 de români din străinătate votaseră pentru alegerile prezidențiale, dintre care 77.000 au mers la secțiile de votare. La ora 23:00 s-au închis și ultimele secții din Europa, urmând ca procesul electoral să continue peste noapte în statele din America.

La ora 12:00, la deschiderea oficială a urnelor din diaspora, era formată deja coadă în faţa mai multor secţii de votare din oraşe europene precum Bruxelles, Berlin sau Roma.

Potrivit europarlamentarului USR-PLUS, Nicu Ştefănuţă, românii din Bruxelles s-au pus la coadă încă de la primele ore ale dimineţii la misiunea diplomatică a României pentru a vota. Acesta a publicat şi un videoclip (vizionaţi aici) în care afirmă că 10 noiembrie va fi „o nouă sărbătoare a democraţiei româneşti”. „Este ora 12:00 la Bruxelles şi deja s-a format o coadă în faţa misiunii diplomatice a României. Participarea va fi mare, simt deja că după 26 mai, în 10 noiembrie vom avea o nouă sărbătoare a democraţiei româneşti”, a afirmat europarlamentarul.   Acesta a mai adăugat au venit deja să voteze funcţionari europeni, politicieni, diplomaţi, români simpli.  

La alegerile europarlamentare din 26 mai, au votat 375.000 de români. Spre deosebire de acel scrutin, alegerile prezidențiale se desfășoară în condiții radical diferite: a apărut posibilitatea utilizării votului prin corespondență (exercitat de către 25.000 de alegători), numărul de secții de votare a fost dublat, iar românii au la dispoziție trei zile să-și exercite dreptul de vot.

Ministerul de Externe a anunțat că problemele tehnice, extenuarea personalului sau numărul insuficient de membri din cauza căruia să nu poată funcționa o secție de votare, se numără printre riscurile la scrutinul din diaspora.

Urmăriţi-ne şi pe Facebook.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele