
Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat la alegerile americane din mijlocul mandatului – democrații au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii și-au consolidat controlul asupra Senatului. „Valul albastru” (culoarea democraților) nu s-a produs însă. Victoria în Camera Reprezentanților s-a conturat greu. Urmează o perioadă complicată în politica americană.
de Ovidiu Nahoi, Mediafax
Alegerile au fost considerate de analiști un adevărat referendum privind politicile președintelui Donald Trump. Iar liderul de la Casa Albă a avertizat în ultima parte a campaniei electorale că o victorie a Partidului Democrat nu doar că i-ar afecta proiectele prezidențiale, dar ar putea modela economia americană după cea a Venezuelei.
„Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot. Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea și privind mișcarea politică republicană”, a declarat Trump într-unul dintre ultimele mitinguri electorale, într-o încercare de trezire a electoratului republican printr-o personalizare accentuată a alegerilor. Donald Trump a folosit și amenințarea valului de migranți din America Centrală, acuzându-i pe democrați că vor să-i primească pe toți migranții ilegali și să instaureze haosul.
Un duel semnificativ a avut loc în statul Texas, profund republican, unde senatorul republican Ted Cruz l-a învins pe Beto O’Rourke, un potențial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidențial din 2020, în cursa pentru postul de reprezentant al statului Texas în Congresul SUA.
Candidatul democrat, care a făcut o figură bună în competiția dintre-un stat în care, tradițional, democrații n-au aproape nicio șansă, a fost susținut masiv de tinerii sub 30 de ani. Nu mai puțin de 71% dintre aceștia au votat cu O’Rourke, în timp ce 58% dintre alegătorii de peste 45 de ani l-au votat pe Cruz.
Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat într-un scurt mesaj pe Twitter că noaptea alegerilor a fost un „succes fantastic”, în contextul în care rezultatele de până acum indică faptul că republicanii păstrează controlul asupra Senatului.
„Succes fantastic astăzi seară. Vă mulțumesc tuturor”, a scris președintele.
Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a lăudat victoriile mai multor candidați, printre care a lui Mike Braun în Indiana și a lui Andy Kerr, care a fost reales în Kentucky, menționând faptul că susținerea oferită de Donald Trump a făcut diferența în cadrul alegerilor.
Președintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziției din Camera Reprezentanților, în condițiile în care rezultatele parțiale indică o majoritate democrată în această cameră, a anunțat Drew Hammill, adjunctul șefului de cabinet al lui Pelosi.
Hammill a mai precizat pe Twitter că președintele a salutat apelul la bipartizanat lansat de Pelosi în discursul ei.
Însă comentatorii americani se întreabă cum vor putea conlucra cele două părți după o campanie extrem de violentă. Democrații vor să preseze pentru măsuri anticorupție, să consolideze legile privind etica, protecția drepturilor electorale și să combată abuzurile legate de finanțarea campaniilor. De asemenea, ei au amenințat că se vor ocupa îndeaproape de declarațiile fiscale ale lui Trump, după cum arată o analiză a ABC News
De asemenea, analiștii americani constată că noua configurație a Congresului îi conferă o protecție suplimentară procurorului special Robert Muller, care investighează posibilele legături cu Rusia ale echipei de campanie a lui Donald Trump. Victoria în Cameră deschide posibilitatea unor noi anchete pe care majoritatea democrată le-ar putea îndrepta împotriva președintelui Trump.
O diviziune tot mai clară
Minoritățile etnice, persoanele cu educație superioară și non-religioase, populația urbană și tinerii sunt principalele grupuri care au permis democraților să câștige majoritatea în Camera Reprezentanților în urma alegerilor legislative din SUA, potrivit datelor unui sondaj NBC News.
Candidații Partidului Democratic au fost votați de 90% dintre alegătorii afro-americani, de 77% dintre americanii de origine asiatică și de 68% dintre latino-americani.
65% dintre persoanele cu educație superioară au votat cu democrații, în timp ce 33% cu republicanii. De asemenea, 66% dintre votanții democraților locuiesc în orașe mari, iar 67% dintre alegătorii cu vârste sub 30 de ani au preferat Partidul Democrat.
70% din persoanele non-religioase au votat candidați democrați, iar 28% au preferat republicani.
În timp ce zonele urbane și periferice se dovedesc majoritar democrate sau cel puțin neutre, republicanii își consolidează pozițiile în zonele rurale, ceea ce arată o diviziune tot mai adâncă în societatea americană.