Alte cinci companii de la BVB ar putea fi incluse în calculul indicilor FTSE Russell

285
3 minute de lectură
Foto: Agerpres

Promovarea României la statutul de piață emergentă secundară, de la statutul de piață de frontieră, anunțată de FTSE Russell pe 26 septembrie, deschide drumul unor noi oportunități de dezvoltare pentru piața de capital românească, se arată într-un comunicat al Bursei de Valori București (BVB).

„Provocarea pentru România este să devină din ce în ce mai reprezentativă în indicii FTSE Russell, în care să aibă o pondere cât mai mare. În acest moment, trei companii românești sunt incluse în acești indici, iar alte cinci companii încă mai au de îndeplinit criteriile de lichiditate. Creșterea numărului de companii românești prezente în indicii FTSE Russell și, în consecință, consolidarea statutului de piață emergentă reprezintă unul dintre principalele obiective ale conducerii Bursei de Valori București și acesta ar trebui să fie obiectivul comun asumat de întreaga clasă de business și de clasa politică,” declara Andrei Tănase, CEO al BVB.

Lucian Anghel, Președinte BVB declara la rândul său că: „Depinde de noi, de România, cum vom fructifica această platformă internațională de finanțare. Este o platformă îmbunătățită în urma acestei promovări și va depinde de noi toți cum vom putea să fructificăm aceasta finanțare pentru antreprenorii români într-un mod inteligent pentru dezvoltarea țării noastre”.

În septembrie 2019 a avut loc unul dintre cele mai importante momente din istoria modernă a bursei românești. Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat pe 26 septembrie că România a fost promovată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară, iar decizia va intra în vigoare începând cu septembrie anul viitor.

Acțiunile companiilor românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse în indicii FTSE Russell sunt Romgaz, Banca Transilvania și BRD-Groupe Societe Generale. Alte cinci companii ar prea intra în indicii FTSE Russell dacă vor îndeplini la următoarele evaluări criteriul de lichiditate. Cele cinci companii sunt: Electrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica și Transgaz. 

Primele trei trimestre au adus creșteri semnificative pe piața de capital locală, în special pentru indicii care includ și dividendele. Astfel, indicele BET – Total Return (BET-TR), care include și dividendele oferite de companiile din BET, a înregistrat un avans de 41%. Indicele extins, BET-XT-TR, care include cele mai tranzacționate 25 de companii, dar și dividendele acordate de acestea, a afișat o creștere de 37% în primele trei trimestre ale acestui an. 

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele