Ambasadorul României la Moscova a publicat o „listă a morții”

10.000 de români decedați în lagărele Uniunii Sovietice

1146
5 minute de lectură

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a publicat pe pagina sa de Facebook o listă cu numele a peste 10.000 de români morți în lagărele NKVD (fostul Minister de Interne al Rusiei) între 1941-1956.

Vorbim despre un demers impresionant început în 2008, la care și-au adus contribuția, alături de ambasador, și alți diplomați ai Ambasadei României, precum și cercetători ruși.

Conform informațiilor din arhivele ruse, numărul total de prizonieri români identificați până în prezent este de 29.829, susține Vasile Soare.

Lista nominală publicată de oficialul român îi indexează pe primii 10.724 de prizonieri de război morți pe teritoriul actual al Rusiei, în lagărele NKVD.

„La aproape 75 de ani de la alăturarea României la Coaliţia Naţiunilor Unite, respectiv de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, după ani de muncă sistematică dedicată clarificării destinului ostaşilor români căzuţi pe Frontul de Est şi morţi în prizonierat, suntem în măsură să aducem veşti importante celor interesaţi de această pagină complicată a istoriei recente, dar mai ales urmaşilor celor care nu s-au mai întors din război”, se arată în mesajul postat de ambasadorul român.  

Prodigioasa cercetare istorică începută în urmă cu mai mult de un deceniu se împarte pe mai multe segmente, alcătuind o frescă a militarilor și civililor români ajunși în prizonierat rusesc în al Doilea Război Mondial:

1. Documente istorice (https://moscova.mae.ro/node/933):

• Volumul „Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică. Documente 1941-1956”, 874 pag., realizat pe bază de documente de arhivă cu „aportul unor diplomați ai Ambasadei României la Moscova şi a unor cercetători ruși, respectiv cu implicarea subsemnatului (demararea efectivă a proiectului în 2008 şi contribuţie la identificarea surselor de finanţare), editat şi lansat la Bucureşti în 2013”. 

2. Statistică (https://moscova.mae.ro/node/934):

• Locurile de înhumare ale prizonierilor de război români îngropați în Federația Rusă (situație centralizatoare pe republici, ținuturi şi regiuni/în cimitire multinaţionale);
• Primele două Cimitire centralizatoare ale militarilor români căzuţi în luptă în Rusia în timpul celui de al Doilea Război Mondial, amenajate de statul român (prin ONCE), după 70 de ani, ca „urmare a demersurilor susţinute ale subsemnatului pe lângă autorităţile române şi ruse – 1. la Rossoşka – Regiunea Volgograd, fostă Stalingrad, inaugurat la 25 octombrie 2015 (unde anual sunt reînhumate rămăşiţele pământeşti ale militarilor căzuţi la Stalingrad-Cotul Donului-Stepa Calmîcă, identificate în foste cimitire de campanie) şi 2. la Apşeronsk – Ținutul Krasnodar, inaugurat la 26 noiembrie 2018 (pentru militarii căzuţi în Caucaz)”;
• 29 de monumente în memoria prizonierilor români de război, ridicate până în anul 2018 pe locurile fostelor lagăre de prizonieri de pe teritoriul Federației Ruse.

3. Lagăre de prizonieri (https://moscova.mae.ro/node/935) în care au decedat militari și civili români:

• Harta cu amplasarea, pe teritoriul Rusiei, a 288 de cimitire multinaționale ale prizonierilor de război străini în care au fost înhumați, potrivit datelor de arhivă identificate până în prezent, şi 29.829 de prizonieri români (29.625 militari și 204 civili); 
• 25 de hărți de detaliu (pe republici, ținuturi şi regiuni din Federația Rusă) cu locurile de înhumare a prizonierilor de război români.

4. Monumente comemorative de război românești în Federația Rusă (https://moscova.mae.ro/node/936):
• Fișele tehnice (de prezentare) a celor 29 de monumente ridicate, în ultimul deceniu, în memoria prizonierilor de război români, pe teritoriul Federației Ruse;
• Listele nominale, pe lagăre şi spitale speciale NKVD, cu datele de identificare (nume, prenume şi patronim; etnia/naționalitatea; anl ; gradul militar; data decesului şi locul înhumării) a prizonierilor români;
• LISTA NOMINALĂ, ÎN ORDINE ALFABETICĂ, A PRIMILOR 10.724 (dintr-un total de 29.829 identificaţi în arhive) DE PRIZONIERI DE RĂZBOI ROMÂNI MORŢI ÎNTRE ANII 1941-1956 ÎN LAGĂRELE NKVD CARE AU EXISTAT PE TERITORIUL ACTUAL AL FEDERAŢIEI RUSE, 199 pag. (Accesaţi https://moscova.mae.ro/node/931 în josul paginii)


„Îmi doresc ca acest documentar să aducă lumină şi bucurie multor familii ale urmaşilor foştilor prizonieri români de război (inclusiv a unora de peste Prut), aceştia având ocazia abia acum, DUPĂ 75 DE ANI, să afle unde îşi dorm somnul de veci taţii, bunicii şi străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată. În anii războiului, de cele mai multe ori, familiile primeau acasă o veste, o telegramă, prin care erau înştiinţate că tatăl sau fiul lor – soldatul X – ”a dispărut pe front în Rusia”. În realitate, foarte mulţi dintre aceşti ostaşi, care au supravieţuit cumplitelor bătălii pe Frontul de Est, au fost capturaţi şi făcuţi prizonieri, ajungând în lagărele NKVD amplasate pe întregul teritoriu al URSS. O parte din prizonieri au supravieţuit detenţiei în lagăre şi s-au întors acasă, la familii (ultimii în anul 1956!!!), dar o mare parte au murit şi au fost înhumaţi în cimitire sau gropi comune, alături de camarazi de diferite naţionalităţi, de regulă în apropierea lagărelor…Despre soarta acestora (zeci de mii) nu s-a mai aflat nimic, familiile nu au mai primit veste, aşteptându-i ani de zile să se întoarcă…”, se mai arată în postarea ambasadorului Vasile Soare.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele