Amnesty International: Danemarca se confruntă cu o „epidemie“ de violuri

545
2 minute de lectură

Danemarca are o „cultură a violului la scară largă“ în contextul eșecului în a oferi asistență victimelor, al legilor învechite, precum și al reticenței în a-i pedepsi pe violatori, se arată într-un raport publicat ieri de Amnesty International.

Potrivit raportului, „legislația deficientă“ și „o cultură a învinovățirii victimei“ au rezultat într-o „epidemie de cazuri de violuri cu autori nepedepsiți“.

În pofida faptului că egalitatea între sexe a fost obținută în majoritatea societății daneze, autoritățile trebuie să facă mai multe eforturi de a combate violența sexuală, susține Amnesty International, făcând de asemenea referire la raportul „2017 Gender Equality Index“ al Institutului European pentru Egalitate între Sexe, potrivit căruia Danemarca este țara cu cea mai ridicată rată a violențelor la adresa femeilor, inclusiv violență de natură sexuală, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

„Există percepția că Danemarca a reușit să obțină egalitatea între sexe“, a spus unul dintre autorii raportului, Helle Jacobsen, citată de CNN. „Cu toate acestea, când vine vorba de violența sexuală, este aproape imposibil de obținut o condamnare pentru viol. Foarte puține femei raportează violuri, astfel că accesul victimelor la sistemul judiciar din Danemarca este aproape inexistent“, a explicat ea.

Potrivit statisticilor guvernamentale, aproximativ 5.100 de femei daneze sunt anual violate sau supuse unei tentative de viol. Cu toate acestea, un studiu independent al Universității de Sud din Danemarca arată că 24.000 de femei au fost violate sau supuse tentativelor de viol în 2017. Însă, conform autorităților, în 2017, „doar 890 de violuri au fost raportate poliției, dintre care numai 535 de persoane au fost puse sub acuzare și doar 94 condamnate“, se arată în raportul Amnesty International.

[adrotate group="1"]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele