ANALIZĂ: A doua rundă a războaielor comerciale se va juca în Europa

313
5 minute de lectură

15% din comerţul mondial este realizat în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, ţările UE realizează exporturi de aproximativ două trilioane de euro şi importuri de aceeași sumă. Încă o informaţie: Dacă acceptăm Uniunea Europeană ca un întreg, deficitul său bugetar este zero, scrie Cüneyt Başaran într-un articol publicat în cotidianul Haberturk și preluat de RADOR.

Redăm articolul integral:

Să intrăm puţin în detalii…

La sfârşitul lui 2018, 44% din importurile făcute în ţările Uniunii Europene proveneau din Asia, iar 20% din America de Nord. Dacă detaliem pe ţări, 20% din importurile Uniunii Europene provin din China şi 13% din SUA.

În schimb, dacă analizăm pieţele către care exportă Uniunea Europeană, SUA se situează pe primul loc, cu 21 de procente, urmate de China cu 11 procente.

Privind la balanţa comercială, vedem că Uniunea Europeană a avut în 2018 un excedent în relaţia cu Statele Unite de 139 de miliarde de euro iar în raport cu China a înregistrat un deficit de 185 de miliarde de euro.

În urmă cu cinci ani, UE înregistra în relaţia cu SUA un plus de 90 de miliarde de dolari iar în relaţia cu China un minus de 130 de miliarde de euro.

 Aceste calcule îl enervează pe Trump…

Faptul că SUA exportă doar în valoare de 270 de miliarde de euro către o piaţă cu o capacitate de două trilioane de euro, iar cel mai mare concurent al americanilor, China, exportă spre aceeaşi piaţă în valoare de 400 de miliarde de euro l-a făcut pe preşedintele SUA, Donald Trump, să pună Europa imediat după China pe lista cu „de rezolvat”.

Punctul sensibil al Europei este reprezentat de tehnologie şi energie

Principalele categorii ale importurilor Uniunii Europene sunt în domeniile maşini unelte, tehnologie, energie şi produse chimice.

Principalele exporturi ale Europei sunt în domeniul auto.

În 2018, ţările Uniunii Europene au exportat automobile în valoare de 132 de miliarde de euro. 30% din aceste exporturi, în valoare de 37 de miliarde de euro, s-au îndreptat spre SUA. Şi exporturile de automobile din Uniunea Europeană către China au luat avânt în ultimii ani. În 2018, UE a exportat spre China automobile în valoare de 25 de miliarde de euro.

Exporturile realizate de marii producători germani (Daimler, BMW, Audi, VW) către China au depăşit exporturile făcute în SUA.

Din acest motiv, oricât s-ar plânge Trump de numărul automobilelor germane din America şi oricât ar ameninţa cu impunerea de taxe vamale, se pare totuşi că europenii şi-au echilibrat cu China exporturile auto.

În ceea ce priveşte tehnologia, situaţia în Europa este destul de amestecată

Uniunea Europeană, care încearcă să se menţină imparţială în războiul comercial axat pe tehnologie pe care îl poartă SUA şi China, înregistrează un deficit net în comerţul cu produse tehnologice. Până în 2005, balanţa dintre importurile şi exporturile Europei de produse tehnologice se menţinea la orizontal. Cel mai mare partener comercial erau Statele Unite.

În ultimii 13 ani, balanţa comercială a Uniunii Europene în domeniul produselor tehnologice s-a destabilizat. Uniunea Europeană, care la sfârşitul lui 2018 exporta produse tehnologice în valoare de 30 de miliarde de euro, ajunsese să importe produse din aceeaşi categorie în valoare de 85 de miliarde de euro.

Motivul acestei diferenţe apărute în ultima perioadă este China. 80% din produsele tehnologice importate de Uniunea Europeană în 2018 erau din China. După cum vă daţi seama, acest lucru nu este deloc pe placul lui Trump, care se laudă mereu cu Silicon Valley.

Cel mai mare importator de energie, UE

Valoarea totală a importurilor energetice ale Uniunii Europene în 2018 a fost de 330 de miliarde de euro. Ceea ce echivalează cu 17% din importurile totale ale UE.

70% din aceste importuri este reprezentat de petrol iar 25% de gaze naturale şi GPL.

30% din importurile de petrol şi 40% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene sunt făcute din Rusia. În schimb, importurile de gaz petrolier lichefiat din SUA în 2018 (an record) au fost de doar 5 procente.

Transformarea Statelor Unite într-un exportator net de energie, odată cu dezvoltarea tehnologiei gazelor de şist, şi reducerea dependenţei de Rusia a Europei se află pe primele poziţii în „Dosarul European” al lui Trump, după cum bănuiţi.

Runda a doua în războaiele comerciale

Vedem cu toţii că prima rundă a războaielor comerciale a avut loc între China şi SUA şi a fost destul de încinsă.

A doua rundă va fi mai complicată.

De data aceasta, cearta se dezlănţuie deasupra Europei. Cine va ajunge să domine comercial Uniunea Europeană – piaţă foarte mare, uniune economică cu putere mare de cumpărare, dar care nu reuşeşte să fie şi o uniune politică?

Oare China, care a intrat în Europa prin partea de sud cu proiectul „O centură, un drum” şi care a atras de partea ei Rusia?

Sau SUA, care vin prin Atlantic cu navele încărcate cu gaz natural lichefiat şi care se pregătesc de colaborare cu Anglia, pe care şi-o vor apropia după Brexit?

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele