Anastasiu, AHK: Bugetul anului viitor nu se va închide dacă nu cresc taxele și nu se reduc bugetarii

10
3 minute de lectură
Dragoș Anastasiu (AHK). Sursă: Facebook

Bugetul anului viitor nu se va închide dacă nu e măresc impozitele și nu se reduce număul bugetarilor, aceasta fiind „o ecuație cu final cunoscut, minus 3% deficit bugetar, pentru că nu putem mai mult”, a declarat pentru MEDIAFAX Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane AHK.

„Nu se va putea altfel decât așa, cu excepția faptului că vrea cineva să arunce în aer bugetul României, și prin asta întreaga țară. Eu nu sunt politician, ei sunt în campanie electorală și fiecare paote să interpreteze și să facă cum vrea. PSD-ul să-l întrebe pe președintele executiv și ministrul de Finanțe, care a spus tot anul acesta că la stat unul muncește și trei stau pe lângă, și că trebuie concediați bugetari”, a spus Anastasiu.

„Și eu am spus același lucru, și acum 6 luni, și acum un an, sunt declarații în care am spus că aparatul de stat este supra dimensionat. Sunt prea mulți oameni în ministere, sunt prea mulți parlamentari, prea multe primării, prea multe deconcentrate, Dacă vrem să plătim toți acești plimbători de hârtii, să-i plătim, dar de unde? Daca nu ai bani de cheltuilei trebuie să faci ceva cu veniturile. Să atunci care sunt variantele de a face ceva cu veniturile? Ori faci o cotă unică, pentru că nu mai este cotă unică în România de ani de zile, avem și 10% și 16% și 0% la IT și impozit specific și TVA de 19%, deci unde-i cota unică? Cota unică a dispărut din România. Ori faci o chestie unitară, o cotă unică la un nivel mai înalt, ori faci impozit progresiv. Dacă ne uităm la doctrina socialistă, spune clar și s-a dovedit în ultimii trei ani, să luăm de la cei ce au mai mulți abani și să dăm la cei ce au mai puțini bani. Este o deducție logică. Aș vrea să stiu de la politicieni, față în față cu macroeconomiști, cum vor închide bugetul. Singura variantă, în contextul recesiunii europene și mondiale, să mărim impozitele sau să dăm afară oameni. Este o ecuație cu un final cunoscut, minus 3% deficit bugetar, pentru că nu putem mai mult”, a explicat Anastasiu.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici declara în luna august că o reducere cu cel puțin 20% a personalului din administrație ar eficientiza sistemul public. Ministrul spune că pentru o astfel de măsură ar trebui un pact politic, cu elemente clar stabilite, care să prevadă că România nu poate depăși un anume număr de personal administrativ, sau alocarea unui anumit procent din PIB, indiferent de partidul sau partidele care se află la guvernare.

În instituțiile și autoritățile publice erau angajați în aprilie 2019 1,234 milioane persoane, din care 795.000 în administrația publică centrală, din care 597.000 de persoane în instituții finanțate integral de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele