Angajat al Consulatului britanic din Hong Kong, arestat în China

60
3 minute de lectură

Un angajat al Consulatului britanic din Hong Kong a fost arestat în China continentală în momentul când se întorcea acasă, potrivit prietenei acestuia, citată de The Guardian.

Simon Cheng, în vârstă de 28 de ani, se întorcea în Hong Kong dintr-o călătorie de afaceri în provincia Shenzhen, la 8 august, când s-a oprit brusc din mesajele pe care i le trimitea prietenei sale, Li.

„Sunt pe punctul să trec granița. Roagă-te pentru mine“, a fost ultimul său mesaj, povestește Li.

La mai bine de 10 zile după acest moment, familia nu a reușit să ia legătura cu el. Autoritățile de imigrație din Hong Kong au informat-o pe Li că Cheng a fost plasat sub „detenție administrativă“ în China continentală, într-un loc neprecizat și din motive necunoscute.

Detenția lui Cheng, care lucrează în cadrul Consulatului britanic ca ofițer comercial și de investiții pentru Scottish Development International, are loc în contextul a peste două luni de proteste pro-democrație în Hong Kong, acțiuni ce subminează autoritatea Beijingului asupra orașului.

„Suntem extrem de îngrijorați de informațiile conform cărora un membru al echipei noastre a fost reținut în momentul când se întorcea la Hong Kong din Shenzhen“, a comentat un purtător de cuvânt al Biroului Externelor și al Commonwealth. „Oferim suport familiei și încercăm să obținem mai multe informații de la autoritățile din provincia Guangdong și Hong Kong“, a adăugat el.

Arestarea lui Cheng a fost inițial raportată de pagina de știri HK01, din Hong Kong. Potrivit lui Li, prietenul său a circulat deseori în China continentală, unde a avut întâlniri de afaceri.

Autoritățile de imigrație au sporit verificările la frontiera dintre China continentală și Hong Kong, reținând numeroase persoane pentru a le verifica riguros telefoanele și alte dispozitive pe care le aveau asupra lor.

Beijingul a adoptat o atitudine tot mai dură față de protestele din Hong Kong pe care le consideră o provocare directă asupra autorității sale. Totodată, Beijingul a avertizat în repetate rânduri Marea Britanie, fosta autoritate colonială a Hong Kongului, să nu „intervină“. Autoritățile chineze par a fi deranjate de criticile britanice față de modul cum autoritățile din Hong Kong au gestionat actuala situație.

Potrivit lui Li, Cheng nu a participat la proteste și nici nu și-a exprimat public poziția față de acestea. „Din câte știu, nu a participat la proteste. Sunt îngrijorată din cauza lui“, a spus ea.

Li este originară din Taiwan, unde Cheng a studiat și unde cei doi s-au cunoscut. Cariera lui Cheng a evoluat de la un job part-time într-un restaurant de tip fast food, la actuala poziție pe care o ocupă în cadrul Consulatului britanic. „Viața sa este la început de drum“, a spus prietena lui.

„Este un om foarte grijuliu, dedicat și muncitor. A fost reținut fără nici un motiv iar acest lucru este extrem de dificil pentru familie și prieteni“, a adăugat ea.

Li a precizat că ea și Cheng plănuiau să se căsătorească și, eventual, să se mute în Taiwan, însă Cheng ar fi preferat să rămână în Hong Kong. „Mi-a spus că iubește Hong Kongul și că ar sacrifica orice pentru acest loc“, a concluzionat ea.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele