ANPC a scos din piață 7,5 tone de pește

94
2 minute de lectură

Aproape o treime din peștele vândut de 435 de firme specializate controlate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu îndeplinea cerințele de calitate obligatorii, a anunțat instituția într-un comunicat.

”Ȋn urma controlului desfăşurat, din 435 de operatori economici controlaţi, s-au înregistrat abateri la 262 (60%) dintre aceştia”, a anunțat ANPC.  În cadrul controlului a fost verificată o cantitate de circa 58 tone de pește, preparate și conserve din pește, din care 37% era comercializată în București și județul Ilfov. Din întreaga cantitate de 58 tone, circa 18 tone (31%), mai mult de jumătate fiind din Capitală, nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare. Din documentele de provenieță a mărfii a reieșit că peste 90% din peștele controlat era din import.

ANPC a interzis vânzarea a 7,5 tone de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de circa 180.000 lei, care erau alterate sau depozitate în condiții improprii sau care prezentau data durabilității minimale depășită. Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au decis și oprirea temporară de la comercializare a unei cantități de 9 tone de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de peste 100.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Inspectorii au aplicat 273 sancţiuni contravenţionale dintre care 130 avertismente şi 143 amenzi contravenţionale în valoare de 765.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.Principalele abateri constate au fost: pește cu data limita de consum depășită, prezența unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheață) mai mare decât cel declarant, acumulare de gheață în ambalaje (suplimentar față de procentul de gheață declarat), “arsuri de congelare” care scad valoarea nutritive a produselor, conserve deformate, comercializare de pește cu ambalajul deteriorat, pește curățat necorespunzător, peşte cu branhii înnegrite şi porţiunea din zona burţii neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi, trunchi de pește cu urme de oxidare, peşte (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi) cu deficienţe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de peşte cu formă modificată) respectiv şi carne scoici Saint Jacques, produs ambalat, prezentând informații incorecte privind calibrul.

Controlul ANPC s-a desfășurat la nivel național, la operatori economici care comercializau peşte şi produse din peşte. Instituția avertizează că aceste verificări vor continua şi în perioada următoare.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele