Doi suspecți, arestați pentru uciderea ziaristei Lyra McKee

79
2 minute de lectură

Doi adolescenți suspectați de implicare în uciderea jurnalistei de investigații Layra McKee în timpul violențelor produse în noaptea de joi spre vineri, în orașul nord-irlandez Londonderry, au fost arestați astăzi.

Suspecții în vârstă de 18 și 19 ani au fost arestați sub acuzații de comiterea unor acte de terorism, informează BBC.

Lyra McKee, în vârstă de 29 de ani, a fost împușcată în momentul când asista la actele de violență produse în Londonderry.

Violențele s-au declanșat după o serie de percheziții efectuate de poliție în zonele Mulroy Park și Galliagh, în cadrul unei investigații asupra unor activități ale disidenților republicani naționaliști, suspectați că ar pregăti acte de violență de amploare.

După cum se vede pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere, McKee se afla în apropierea unui vehicul de poliție, împreună cu alți ziariști, când a fost împușcată. Alte imagini preluate cu telefonul mobil îi surprind pe suspecți trăgând focuri de armă în direcția poliției și a oamenilor care asistau la violențe.

Potrivit poliției, crima este atribuită disidenților republicani, mai precis mișcării Noii Armate Republicane Irlandeze (Noua IRA sau NIRA), cunoscută și drept Adevărata Armată Republicană Irlandeză („Real Irish Republican Army“ – RIRA), activă din 1997.

O serie de incidente înregistrate recent în Irlanda de Nord au provocat temeri că violențele sectare ar putea reveni pe fondul îngrijorărilor privind Brexit. În ianuarie, o mașină-capcană a fost detonată în centrul orașului Derry, într-un atac atribuit Noii IRA.

Numeroși nord-irlandezi se tem că ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană va presupune reintroducerea de controale vamale între Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene.

Infrastructurile de la frontieră au fost deseori ținta naționaliștilor irlandezi în timpul conflictului de 40 de ani în care peste 3.500 de oameni au fost uciși.

Irlanda de Nord are două partide politice principale, Partidul Democrat Unionist și Sinn Fein. Liderul-adjunct al Sinn Fein, Michelle O’Neill, a condamnat atacul asupra jurnalistei McKee, numindu-l „o crimă fără sens“.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele