Anul trecut, pentru protecția mediului s-a cheltuit 1,6% din PIB

14
1 minut de lectură
Sursa: pixabay.com

În anul 2018, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost de aproximativ 14,7 miliarde lei, reprezentând aproximativ 1,6% din PIB, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 77,5% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor. Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (44,1% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru alte domenii de mediu (18,7%) şi de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale şi de protecția aerului cu câte 16,3%.

Sursa: INS

Din cheltuielile pentru protecţia mediului ale producătorilor nespecializați, în domeniul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 31,6%, în timp ce în sectorul „industria extractivă” s-au realizat 22,6%, iar sectorul „ industria prelucrătoare” a cheltuit 19,7%.

De asemenea, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 78,0% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate. La nivel naţional, ponderea investiţiilor producătorilor nespecializaţi a reprezentat 47,4% în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmate de cele ale investiţiilor administraţiei publice (41,1%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5 %).

Sursa: INS

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele